Arts escèniques

circ

Mor el pallasso Jango Edwards als 73 anys

El còmic nord-americà establert a Barcelona va anunciar fa onze mesos que patia un càncer terminal

Va ser un renovador i referent de l’art dels pallassos a través del moviment Nouveau Clown

El pallasso i còmic nord-americà establert a Barcelona Jango Edwards ha mort als 73 anys, segons ha informat Jaume Collboni aquest migdia en una piulada a Twitter. “Aquesta nit ens ha deixat en Jango Edwards, un mestre dels pallassos i un barceloní de cor”, ha dit l’alcalde al seu compte, i hi ha afegit: “Estic segur que continuarà il·luminant la vida de les ànimes que l’acompanyen. Descansi en pau.”

Es tracta d’una mort anunciada ja fa onze mesos pel mateix Jango Edwards. El 4 de setembre de l’any passat va revelar que patia un càncer terminal i que deixava el Festival of Fools com a llegat artístic “i regal a Barcelona”. “Aquest és el meu últim any a la vida, m’estic morint; tinc càncer, és per això que tinc la mà i el cap així”, va dir Edwards en declaracions a TV3. “Però no m’importa perquè la mort és inevitable. I com que m’estimo aquesta ciutat li vull fer aquest regal: un mes amb 22 espectacles de pallassos d’arreu del món”, va dir el clown nord-americà, establert a la capital catalana i retirat el 2020.

Jango Edwards va néixer el 1950 a Detroit amb el nom d’Stanley Ted Edwards i es va establir a Europa a principis dels anys 1970, en països com Anglaterra, Holanda, França i Catalunya. Va iniciar la seva trajectòria artística el 1972 a Anglaterra, a la London Mime Company, i va formar la companyia Dog Breath Theatre Group, que més tard va passar a anomenar-se Friends Roadshow. Amb aquesta companya, juntament amb la pallassa i mim Nola Rae, va actuar a Anglaterra, Holanda i Estats Units i, el 1975, va organitzar el Festival of Fools a Amsterdam,el primer dedicat a pallassos a Europa, que es va celebrar anualment fins a 1984. Hi van participar els millors pallassos del moment, entre els quals hi ha Johnny Melville o Tortell Poltrona, i ha estat una referència de l’anomenat Nouveau Clown, un moviment seguit actualment per uns 5.000 pallassos a tot el món, segons han assenyalat a l’agència Efe fonts properes a la família. El 2022 va recuperar el Festival of Fools a Barcelona.

Considerat com un dels màxims referents dins de la seva disciplina artística, Edwards va crear escola i és considerat un mestre per grans còmics. El 1992 va actuar als Jocs Olímpics de Barcelona, juntament amb Johnny Melville, Leo Bassi o Ángel Pavlovsky, i a principis del segle XXI es va instal·lar a la capital catalana, on el 2004 va dirigir un espectacle de gran format al Fòrum Universal de les Cultures.

En la seva última etapa a Barcelona va crear, juntament amb Johnny Melville, el Nouveau Clown Institute (NCI), en què imparteixen classes magistrals Leo Bassi, Pepa Plana, Nola Rae i Moshe Cohen, entre molts d’altres. Aquesta escola de pallassos va ser la impulsora del festival Jango Edwards: theMan, the Myth, the Legend al teatre La Gleva el 2020, on l’artista nord-americà va estar acompanyat sobre l’escenari per Tortell Poltrona, Mario Gas o Andreu Buenafuente, entre d’altres.

Jango Edwards va anunciar el setembre de l’any passat que patia un càncer incurable, però ha estat treballant fins a l’últim moment, han indicat les fonts consultades per Efe, que han assenyalat que fa un parell de setmanes va acabar el llibre The Clown Bible, en què repassa la seva trajectòria i el moviment del Nouveau Clown.

Jango Edwards repetia sovint la frase “el somriure és una arma de construcció massiva”, i estava convençut que es poden aconseguir més coses somrient que no pas enfadats i dient que el món és una merda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA