cultura

Concert oportú

El Cor de Teatre estrena a La Planeta per Temporada Alta el primer espectacle professional, ‘Concert tempestiu', dirigit per Xicu Masó

Cor de Teatre és una companyia innovadora en l'àmbit del teatre musical i del cant coral

La inauguració oficial de Temporada Alta al Teatre Municipal de Girona, Chicha Montenegro Gallery, de Carles Santos, coincideix avui amb l'estrena de l'espectacle de debut en el camp professional de Cor de Teatre, Concert tempestiu, a la sala La Planeta. Aquest és possiblement el projecte amb més implicació personal de Xicu Masó, el seu director, ja que la matèria primera de tot plegat és el que podríem anomenar la banda sonora de la seva vida. Masó va ser el primer director teatral que va treballar amb Cor de Teatre, dirigit per David Costa, quan tots ells estaven vinculats a l'Aula de Teatre Municipal de Banyoles, l'any 1998. El cor va col·laborar en la producció Leonci i Lena i, poc a poc, va començar a tenir més autonomia. Un any després va estrenar Nu...s!, i el 2002 Son(g)s de cabaret, en tots dos casos sota la direcció de Masó, que va fer la direcció escènica, mentre que Costa s'ocupava de la direcció musical i, per tant, de triar el repertori. Després va arribar El concert i, amb ell, el reconeixement. Masó va explicar ahir que Costa el va anar a trobar per proposar-li de fer un muntatge conjunt, i va acceptar, amb una condició: “La música la volia triar jo, per poder sentir el projecte molt meu des del principi.” Costa s'hi va avenir, segons va explicar ahir perquè “sempre m'ha cridat l'atenció la selecció musical que fa en Xicu en les obres que dirigeix, per tant no tenia cap dubte de la qualitat del repertori que escolliria”, de manera que el director d'escena va començar a fer memòria emocional de la seva vida musical. El resultat és un repertori de peces de música del segle XX de diversos estils: Respect, Stand by me, Sergeant Pepper's, La noia del país del nord, Te recuerdo Amanda, Gracias a la vida, A felicidade o Moon of Alabama són algunes d'aquestes peces. Els arranjaments per convertir-les en peces polifòniques –a càrrec de Maurici Villavecchia, Cristina Vilallonga, Esteve Genís i Eduard Iniesta– han partit d'interpretacions dels seus compositors, però també de versions d'altres, per decisió expressa de Masó.

Cor de Teatre és una companyia innovadora en l'àmbit del teatre musical i del cant coral, ja que no segueix el format convencional de cap dels dos gèneres. Segons Masó, “fan un treball molt complicat i meritori”. No els acompanya cap banda, grup o orquestra, tot és a cappella, es canta sense partitura, i fusionen la música i el teatre, però sense que hi hagi un solista concret; el treball és conjunt, el personatge és el cor sencer.

Masó va explicar ahir que el muntatge s'ha generat a base d'imatges que li generen les cançons i que hi ha molt d'ell en l'obra, referències autobiogràfiques “convenientment despistades”, malgrat que admet que es tracta d'un espectacle de creació a partir d'intimitats seves que adopten un punt d'abstracció gràcies a la música. El director diu que és un dels muntatges en què ha disfrutat més, i d'aquí el títol: Concert tempestiu, és a dir, que ve a temps, que és oportú.

Santos serà al cafè llibreria Context

El creador de Vinaròs, Carles Santos, i un dels seus actors-cantants, Antoni Comas, seran demà dissabte (13h) al cafè llibreria Context, del Pou Rodó, per parlar sobre el procés de creació de l'espectacle inaugural de Temporada Alta, Chicha Montenegro Gallery, que es veurà avui i també demà (21h) al Teatre Municipal de Girona. D'altra banda, Temporada Alta ha ampliat les funcions de Celebració, de Harold Pinter, amb direcció de Lluís Pasqual. La nova funció d'aquest espectacle ha estat fixada per a l'11 de desembre (18h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín