Cultura

Mor als 74 anys l'escultor i gravador Enric M. Gelpí

Era conegut per la seva obra escultòrica i les publicacions dels seus calendaris il·lustrats durant quatre dècades

Serà acomiadat aquest diumenge al migdia en una cerimònia a la parròquia de Sant Andreu de Samalús

L'escultor i gravador Enric M. Gelpí i Vintró ha mort aquest divendres als 74 anys d'edat. Conegut com l'Ermità de Samalús II -ja que feia gairebé 40 anys que vivia retirat als boscos de Samalús, al Vallès Oriental-, Gelpí era conegut per la seva obra escultòrica i les publicacions dels seus calendaris il·lustrats al llarg de quatre dècades.

Escultor pràcticament autodidacta va presentar-se el 1960 a l'Ateneu Barcelonès i el 1970 es traslladà a viure a Samalús, on tenia a casa seva una exposició permanent de la seva obra escultòrica. Amb un estil basat en l'expressivitat i esquematització de les formes va conrear especialment l'escultura animalística i molt concretament la dels ocells nocturns.

Tot i que va centrar el seu treball en l'escultura també es va prodigar en d'altres suports com el dibuix en paper i els gravats. Gelpí i Vintró té diverses escultures situades en llocs emblemàtics del nostre país, com l'homenatge a Mossèn Garriga i Boixader (Samalús), un Sant Martí a l'església de Falset, les icones de l'església de Baqueira-Beret, a Tàrrega i també Barcelona, entre d'altres. Igualment, va exposar la seva obra de manera individual a Barcelona, Granollers, Sant Feliu de Guíxols i Samalús, i en mostres col·lectives a Montecarlo, Sardenya i Venècia.

Calendaris il·lustrats

El 1970 inicià la publicació dels seus coneguts calendaris il·lustrats que va realitzar durant 40 anys. Les il·lustracions, realitzades manualment, incorporaven representacions de la fauna dels Països Catalans. Aquest calendari fou el segon editat en català després del de Serra d'Or i en les darreres edicions del calendari s'arribava als 16.000 exemplars. També va publicar dos llibres: Mossèn Ramon Garriga i Boixader, l'ermità de Samalús, mestre en gai saber (1993) i l'any 2000 escriví i il·lustrà el llibre de poesies seves La pregària dels animals.

Cultura catalana

Home actiu dins la cultura catalana, Gelpí i Vintró va dedicar un important temps de la seva vida a la política, essent regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cànoves i Samalús durant la primera legislatura dels ajuntaments democràtics.

L'escultor va recuperar llavors els elements tradicionals de la cultura catalana relacionats amb la Festa Major.

Aquest diumenge 13 de març a la una de la tarda tindrà lloc una cerimònia de comiat a la parròquia de Sant Andreu de Samalús.



L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona