cultura

Un llarg compromís amb l'art

Antoni Tàpies i Puig va néixer a Barcelona el 13 de desembre del 1923, en una família acomodada i liberal, amb antecedents polítics catalanistes. Alumne del Col·legi Alemany, el jove Tàpies va descobrir la vocació artística amb un especial de la revista D'Ací i d'Allà del 1934 dedicat al panorama artístic internacional. Als 18 anys, la llarga convalescència d'una tisi, li va servir per dibuixar sense parar i reflexionar sobre el seu futur. Va començar a estudiar dret el 1943, però tres anys després va deixar la carrera per dedicar-se a pintar.

El 1948, Tàpies va ser un dels fundadors del grup Dau al Set, i el mateix any va exposar per primer cop la seva obra, en el I Saló d'Octubre de Barcelona. El 1950 va inaugurar la seva primera exposició individual, a les Galeries Laietanes de Barcelona. El mateix any, becat per l'Institut Francès, va viatjar a París, on va conèixer Picasso, i va ser seleccionat per representar l'Estat espanyol en la Biennal de Venècia.

El 1953, la marxant Martha Jackson li va organitzar una exposició a Nova York, que va ser la seva porta d'entrada als Estats Units. El 1954 es va casar amb Teresa Barba i Fàbregas, amb la qual va tenir tres fills. El 1955 va fundar el grup Taüll. A partir dels anys seixanta la seva projecció internacional va ser imparable, i en els setanta la seva obra va anar adquirint un to cada vegada més polititzat, de reafirmació catalanista i antifranquista. El 1983, va rebre la medalla d'or de la Generalitat, i el 1990 es va inaugurar la seva fundació a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA