cultura

Els propietaris del claustre de Palamós l'obriran al públic si és original

El representant de la societat mercantil diu que no li consta que experts de la Generalitat intentessin visitar la finca fa dos anys

Assegura que des de fa temps ningú no viu a Mas del Vent, i que l'espai, una masia de luxe, s'acostuma a llogar a altres persones

Els propietaris de la finca Mas del Vent de Palamós, on hi ha el claustre d'estil romànic, estan disposats a complir la llei de patrimoni si es demostra que és autèntic. A l'espera de l'informe dels tècnics de la Generalitat, el representant de la societat mercantil que n'és propietària ha assegurat que si és necessari s'obrirà al públic, i ha negat que se n'hagi volgut ocultar l'existència. “Es tracta d'una finca privada i els propietaris volen mantenir la privacitat”, ha dit el representant, Josep Comas, que també ha assegurat que la societat mercantil no està interessada en el fet que el claustre sigui autèntic o no. “Mai no ens ho hem qüestionat i no ens importa gaire”, ha dit.

A més, el representant ha destacat que els propietaris no volien que es generés “rebombori” o “expectació mediàtica” entorn al claustre. “Als propietaris de la finca no els agrada la publicitat, només volen viure a casa seva tranquil·lament”, ha assegurat Comas. No obstant això, el representant ha admès posteriorment que des de fa anys no hi viu ningú a la finca i que l'espai, una masia de luxe, s'acostuma a llogar a altres persones.

Comas ha explicat que no li consta que hi hagi cap requeriment judicial per obligar els propietaris a obrir la finca als experts de la Generalitat, com tampoc no té coneixement que alguns experts intentessin visitar la finca des de fa dos anys.

La visita dels tècnics

Aquest dijous, un equip d'experts format per dos arqueòlegs i un arquitecte del Departament de Cultura van accedir per primer cop a la finca del Mas del Vent. L'equip treballa ara per determinar l'autenticitat del claustre i la seva procedència.

La investigació d'aquests tècnics ha de permetre determinar si es tracta d'un conjunt original del segle XII, tal com defensa el professor d'Història de l'art de la Universitat de Girona Gerardo Boto, que ha situat el claustre en el centre d'atenció mediàtica. En canvi, una experta del Metropolitan Museum of Art de Nova York apunta en una carta que es podria tractar d'una reproducció.

A Palamós, des del 1959

La finca Mas del Vent compta amb aquest claustre des de l'any 1959. Segons el representant dels propietaris, el conjunt d'estil romànic el va comprar un particular d'origen alemany per un milió de pessetes el 23 de juliol de 1958 a Madrid, on es trobava desmuntat en un magatzem. Així ho il·lustra el contracte de compra venda que els propietaris encara preserven. Des del 1959, però, no ha estat catalogat com a patrimoni cultural ni protegit.

Des del Departament de Cultura, asseguren que al març del 2010 es van fer diversos requeriments als propietaris de la finca per tal que facilitessin l'entrada a experts. Aquests no van respondre i mai se'ls va permetre l'accés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.