cultura

Tortosa torna a tenir museu

L'antic escorxador modernista recorrerà tota la història de l'Ebre

L'adequació del museu a l'edifici de l'arquitecte Pau Monguió ha costat uns tres milions d'euros

Tortosa es va quedar sense museu fa quinze anys, perquè no reunia els requisits exigits pel Departament de Cultura per ser catalogat com a tal. La desídia va provocar que una col·lecció de més de cinc mil peces s'amagués en lloc d'exhibir-se. Ara, però, aquesta mancança està a punt de superar-se i les obres de rehabilitació de l'antic escorxador, l'edifici modernista de Pau Monguió, són a la recta final. “El museu ha estat en suspensió durant dues dècades i ara es recupera de forma digna”, ha manifestat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que destaca també que malgrat la crisi econòmica durant els darrers cinc anys s'han invertit tres milions d'euros en la recuperació del museu. La restauració de l'escorxador, però, arrenca molt abans, el 1998. L'Ajuntament tortosí aprofitarà les Jornades Europees del Patrimoni per obrir al públic el museu el 29 de setembre. Un espai que oferirà una retrospectiva de la història de les Terres de l'Ebre des dels orígens fins a l'actualitat. Les peces més antigues tenen 15.000 anys d'història i provenen de la cova de la Mallada del Perelló. I una de les més destacades és l'estela funerària romana (del segle II), restaurada recentment i que es va localitzar incrustada a la muralla del castell de la Suda.

L'exposició permanent ocuparà una superfície d'uns 600 m² i es dividirà en sis àmbits temàtics: la prehistòria, els ibers, la Tortosa romana, la influència andalusina, el centre de la corona d'Aragó i la modernitat. En total s'exhibiran unes dues-centes peces, mentre que la resta es conservaran a la sala de reserva que també s'ha habilitat a l'edifici modernista. El complex cultural es completa amb la sala d'exposicions Antoni Garcia (ja operativa) i una aula didàctica, que obrirà més endavant. També s'exposaran peces cedides per altres museus, com ara el del Prado, l'Arqueològic de Tarragona o el MNAC. “Ens cedeixen les obres en dipòsit”, ha manifestat la responsable tècnica de l'Institut Municipal d'Activitats Culturals i Turístiques (IMACT), Maria Josep Bel. I aprofitant la situació de l'antic escorxador, al nucli antic, l'Ajuntament instal·larà un punt d'informació turística en aquest espai.

LA XIFRA

5.000
peces
catalogades hi ha al Museu de Tortosa, de les quals se n'exposaran unes 200 a la sala permanent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà
música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona