cultura

Cascada d'art

Una intervenció artística transformarà el singular pont suspès d'Amposta en un gran salt d'aigua

Un circuit tancat agafarà l'aigua del riu de manera constant
i la impulsarà
cap al pont

El pont suspès d'Amposta, símbol de les Terres de l'Ebre, es transformarà en els pròxims dies en un espai per a l'art contemporani i canviarà la seva fesomia habitual per un gran salt d'aigua. Lo Pati, el Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, ha triat aquesta infraestructura per a la primera edició del concurs d'art públic XYZ, un acte que “pretén connectar l'art contemporani amb la ciutadania” a través d'intervencions artístiques de gran format en espais públics, urbans i naturals de les Terres de l'Ebre, segons Antònia Ripoll, codirectora del concurs juntament amb Maria Pons i Marian Marin.

En aquesta primera edició, l'espai proposat als artistes per actuar-hi amb les seves instal·lacions és el singular pont suspès d'Amposta, que va ser el segon del món construït amb el sistema de formigó armat, després del pont de Brooklyn de Nova York, en el qual està inspirat.

Dels setze projectes que han rebut els organitzadors, el jurat –integrat per arquitectes, artistes i escriptors com ara Carles Santos, Josep Igual i Oscar José, entre d'altres– en va seleccionar nou, i han estat els ciutadans, a través d'una consulta popular, els que han escollit com a projecte guanyador The Waterfall, presentat pels arquitectes Ana Morcillo i Jonathan Russell. La seva proposta consisteix a crear una cascada d'aigua que flueixi des de dalt del pont, de 24 metres d'altura. Per fer-ho, els seus creadors proposen instal·lar un circuit tancat que agafi l'aigua del riu de manera constant i la impulsi cap al pont.

Experiència sonora

Amb aquesta instal·lació, que s'inaugurarà amb una gran festa popular el dia 29 de setembre, els arquitectes guanyadors conceben l'obra no només com una experiència visual sinó també sonora: “L'experiència visual és la cascada que es podrà veure des de les dues bandes del pont suspès. La sonora no és sinó el soroll de l'aigua caient damunt del riu, una experiència que el ciutadà podrà experimentar en el moment de creuar el pont”, indiquen els organitzadors.

Construït l'any 1915, el pont suspès d'Amposta és un dels símbols més importants de tot el tram final del riu Ebre i “representa un punt d'unió entre els dos marges que metafòricament també connecta territoris i cultures”, segons els responsables del centre d'art Lo Pati. Per Antònia Ripoll, el fet que la intervenció artística es dugui a terme en un lloc conegut i estimat pels ampostins potencia encara més l'objectiu d'acostar l'art contemporani a la ciutadania.

Projecte efímer

La intervenció artística no tindrà un caràcter permanent, sinó que es preveu que tingui una durada d'uns trenta dies. Amb tot, segons Ripoll, es plantegen la possibilitat de deixar instal·lades les canonades i els tubs d'alimentació elèctrica “per poder tornar-ho a muntar en un moment determinat”.

L'acte inaugural del 29 de setembre, en el qual s'implicarà la ciutadania de manera activa, tindrà lloc a la tarda, “quan baixa el sol”, per jugar també amb els colors de la llum natural.

El concurs XYZ està dotat amb un premi de 5.000 euros, que serviran per finançar l'execució de l'obra i als quals els organitzadors esperen afegir-hi les aportacions d'altres promotors.

The Waterfall ha estat el projecte guanyador amb el 31% dels vots recollits a les urnes repartides per la ciutat. Però ha quedat molt a prop –amb el 29% de vots– la proposta Pontting, de Pedro Navarro, Alfonso Losco i Jaume Vidal, que apostaven per un espectacle de llum, música, animació i efectes especials i la creació d'efectes tridimensionals.

El concurs d'art públic XYZ es convocarà anualment i cada any es triarà algun espai o monument d'arreu de les Terres de l'Ebre. La idea, segons els seus impulsors, és que “la gent s'ho trobi pel carrer, quan van al mercat, a l'escola, per la carretera o anant a comprar; així és com es vol posar el valor al patrimoni del territori, creant-hi un gran focus d'atenció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca