Cultura

D'A, el pols del cinema

Cristian Mungiu assistirà a la retrospectiva de films romanesos del Festival de Cinema d'Autor, que portarà més de 60 films a Barcelona a partir del 25 d'abril

El festival D'A és “una proposta de festival de ciutat, de cinema de producció recent, obert”

En només tres anys, el Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona “ha guanyat força, pols i públic”, i s'ha consolidat, per nombre de projeccions, espais i públic, en “un dels més grans de la ciutat”. Així ho valorava ahir al CCCB el seu director, Carlos R. Ríos. Els cinemes Aribau Club, la Filmoteca i el mateix CCCB seran el marc entre el 25 d'abril i el 2 de maig de la projecció d'una seixantena de pel·lícules, 54 de les quals són llargmetratges.

Fa un mes ja es va avançar que el D'A 2013 programaria els darrers treballs de Michel Gondry, Abbas Kiarostami, Michael Winterbottom, Noah Baumbach i Xavier Dolan, i una retrospectiva de cinema romanès contemporani. Carlos R. Ríos va explicar ahir que Christian Mungiu, Palma d'Or de Canes el 2008 i capdavanter del cinema d'aquest país balcànic que triomfa en els festivals, serà un dels convidats que vindran al festival. També va explicar que la mostra s'inaugurarà amb la pel·lícula francobelga Tango libre, de Frédéric Fonteyne, i tant el director com els dos protagonistes, Sergi López i Anne Paulicevich, seran a la presentació. La clausura serà a càrrec d'una pel·lícula catalana que barreja documental i ficció, La plaga, de Neus Ballús, que va participar en la darrera Berlinale.

El director del festival remarca: “Hem volgut fer un model sostenible, sense caure en l'empatx audiovisual, combinant risc, nova autoria, descobriments... i donant visibilitat a obres que no tenen distribució comercial”. Es tracta, diu, d'un festival que “permet fer l'anàlisi de la realitat fílmica contemporània, prendre el pols a la cinematografia mundial”, amb “una proposta de festival de ciutat, de producció recent, sense categories, obert”, que els va fer arribar als 10.000 espectadors el 2012.

Aquest any esperen superar aquesta xifra amb un programa que inclou, a més dels títols esmentats abans, dos films premiats en la secció Un certain regard de Canes (À perdre la raison i Children of Sarajevo), dos títols més guardonats en la darrera Berlinale (Sister i Kawboy), el documental El impostor (dos premis Bafta), Los ilusos (que serà presentat pel seu director, Jonás Trueba)... Enguany es donarà per primer cop un premi de la crítica, concedit per un jurat de l'Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics.

Una programació àmplia, variada, amb una forta presència europea, que comparteix un parell de títols amb el festival en línia Atlàntida. “És una situació que es dóna a tot el món i es donarà cada cop més –diu Carlos R. Ríos–. Vam optar per no retirar les pel·lícules i donar al públic l'oportunitat de veure-les en sales.”

TONI CABERO
EMPRESARI D’ESPECTACLES

“A l’hora de treballar no hi ha clients petits ni grans”

“Amb l’arribada dels ajuntaments democràtics hi havia un desig de fer canvis en la forma de presentar les coses, i es va obrir una escletxa professional per la qual vam entrar”

“La realitat és que si et presentes a un lloc i la teva adreça és Via Augusta de Barcelona no és el mateix que si és el carrer Paer Casanovas de Lleida, no és el mateix”

Lleida
 

Rècord d’espectadors al Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
 

Adeu a Jerry Lewis

Barcelona
 

Gota en la tempesta

Londres
 

Margot, a la recerca de les ‘Noches de gloria’, a Madrid

girona
 
Mirador

Sibarita de la cultura

 

Sidillà invita a conèixer el bosc com un receptari per llepar-s’hi els dits

Girona
 

Mor l’artista Nati Mistral

Barcelona
 
Crítica
cinema

Caricatura d’un geni