cultura

L'Acústica evita el gol

El festival musical de Figueres fa front a la disminució de pressupost i apel·la a la participació del públic com a element encoratjador de totes les activitats i concerts

El concert d'obertura del festival serà
un espectacle dedicat a Salvador Espriu

La crisi que vivim ha estat com un gol per l'escaire: la veus a venir però no te n'assabentes fins que la pilota és a dins. El festival Acústica Estrella Damm de Figueres compleix dotze edicions en un any de remuntada en què podrà parar el gol de la recessió.

El pressupost de les activitats i de les actuacions, en què intervendran prop de cinquanta artistes, és de 311.000 euros, 45.000 menys que l'any passat, però per contra s'inicia un període d'estabilitat en el primer dels quatre anys en què l'Ajuntament de Figueres s'ha compromès a donar suport a l'esdeveniment. “Una solució per cobrir despeses era augmentar els concerts de pagament, però això no ho hem fet perquè va en contra de l'esperit del festival. Des de la seva creació hem volgut consolidar els gran noms i també donar a conèixer els emergents. I això s'aconsegueix oferint audiències grans en espais públics”, va explicar ahir el director del festival, Xavier Pascual, en la roda de premsa que va tenir lloc a l'antiga fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

Acústica se celebrarà a sis escenaris diferents del 29 d'agost a l'1 de setembre. Un altre dels correctors que ha fet salvar el pressupost és l'augment dels patrocinadors privats, que ha corregit la disminució de les aportacions institucionals.

Entre els noms destacats que actuaran hi ha Chambao, Manel, Gossos, Delafé y las Flores Azules, Paco Ibáñez –que oferirà el seu únic concert estiuenc a Catalunya–, La Pegatina i Brams –que presentarà un singular concert acompanyat d'una banda municipal–. Es dóna la circumstància que fa anys que a Figueres es va dissoldre la banda municipal i que el segon tinent d'alcalde del consistori figuerenc, el professor de música Josep Maria Godoy, n'ha format una, que segons l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, “podria tenir continuïtat amb un concepte actual de banda municipal adaptada als nous temps”. Felip va insistir en el caràcter d'esdeveniment cultural de l'Acústica més enllà de ser un festival musical.

En aquest sentit, es presenten espectacles que tenen una dimensió social més àmplia. Aquest és el cas de l'espectacle, dirigit per Toni Xuclà, en homenatge al poeta Salvador Espriu que obrirà el festival. El muntatge és una posada en escena del disc Espriu. Amb música ho escoltaries millor, que acaba de publicar Picap amb les col·laboracions de Dolo Beltrán, Mercè Martínez i Gemma Humet, que seran a Figueres en directe. Així ho va anunciar ahir Xavier Bru de Sala, comissari de l'Any Espriu.

En el marc de l'Acústica se celebrarà la semifinal del concurs Sona 9, organitzat per la revista Enderrock. que presentarà l'espectacle La banda sonora del pop català, amb Miqui Puig i The Mamzelles. També hi haurà l'Acústica de dia per al públic familiar. L'Acustiqueta –així s'anomena– es va posar en marxa l'edició passada, amb 15.000 persones.

Veterans i promeses

Consolidats

Chambao

Manel

Gossos

Delafé y las Flores

Azules

Paco Ibáñez

La Pegatina

Brams

Grups de l'any

Els Catarres

Blaumut

Cesk Freixas

i Miquel Abras

Andreu Rifé

Les apostes

Joana Serrat

Sara Pi

Mali Vanili

Acció

Altres actuacions

Miquel del Roig

Meritxell Gené

Zulu 9.30

Pinocchio

Direcció Prohibida

L'Espiera del Crac

Empty Cage

Gemma Pérez

Paula Grande

Albert Roca

Leds



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona