cultura

Crònica

música

‘Allegro' a Torroella

El concert es va dedicar a la memòria del crític Jaume Busqué. L'Acadèmia i l'Esmuc crearan la beca Busqué

El Festival de Torroella de Montgrí va engegar divendres la 34a edició amb bon peu. El concert, protagonitzat per l'Acadèmia 1750 sota la direcció d'Alfredo Bernardini, que actuava a Torroella per tercer cop, i el debut de la soprano gironina Laia Frigolé, va augurar una temporada d'èxit. L'Auditori Espai Ter era complet, i entre el públic hi havia autoritats com ara el conseller Ferran Mascarell i el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada. L'Acadèmia 1750 va mostrar que, a punt de complir deu anys (el 2015), s'ha anat consolidant com una de les formacions més interessants especialitzades en el barroc. Orquestra pròpia del festival, l'Acadèmia és un conjunt jove que vessa energia. Només cal dir que els violinistes toquen dempeus i això confereix un dinamisme que rarament es troba en les orquestres convencionals, potser més endropides.

El programa, que s'inscriu dins els actes del Tricentenari, era una mostra de la música que es componia en l'època en què Carles d'Àustria va instal·lar la seva cort reial a Barcelona, entre els anys 1705 i 1712, amb peces de compositors com ara Francisco José de Castro, Andrea Stefano Fioré i –més conegut– Tomaso Albinoni, de qui van interpretar el Concert per a oboè, corda i baix continu en re menor, op. 9, núm. 2. Segurament va ser aquesta darrera obra on l'Acadèmia es va lluir més, amb un allegro inicial ple de vitalitat i enjogassament, i un adagio envellutat farcit de melangia. La complicitat entre Bernardini, que a banda de dirigir toca l'oboè, i el conjunt dels músics va ajudar a oferir una interpretació compacta i dúctil com un organisme viu. En la segona part de l'espectacle, els músics van interpretar una peça poc coneguda de Bach, la cantata nupcial O holder tag, erwünschte zeit, BWV 210, en què Frigolé va deixar aflorar una veu expressiva i plena de matisos.

El concert es va dedicar a la memòria del crític Jaume Busqué, traspassat el 14 de juny. El musicòleg Josep Dolcet va recordar la seva figura i va anunciar que han signat un acord entre l'Acadèmia i l'Esmuc per crear la beca Busqué per als instrumentistes de grau superior, que “podran desenvolupar les seves pràctiques orquestrals amb la formació”. El Festival de Torroella oferirà un programa extens fins al 23 d'agost. Avui, el laboratori d'arts escèniques interpretarà La consagració de la primavera, de Stravinski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic