cultura

Esclat de festivals

Catalunya és el marc al llarg d'aquest mes de tretze festivals i mostres de cinema especialitzats en diversos temes, amb L'Alternativa com a cita més destacada

L'Alternativa és fruit de “la recerca de petites joies amagades arreu del món”

Novembre és un mes de festivals. Passat l'estiu i pasades les grans cites de Sant Sebastià (la gran cita estatal) i Sitges (líder indiscutible de Catalunya), s'obre la veda per a tota mena de festivals de cinema especialitzats, amb L'Alternativa (del 17 al 23 de novembre) com a cita més destacable. Fins a tretze n'hem comptat a Catalunya. N'hi ha per a tots els gustos: per a nens de dos a dotze anys (El Meu Primer Festival), cinema asiàtic (Casa Asia Film Week), cinema de muntanya i aventura (Festival BBVA de Torelló), curtmetratges (Curt Ficcions)... I si incloem televisió, trobem també el Festival Zoom d'Igualada.

L'Alternativa-Festival de Cinema Independent de Barcelona és el més gran i un dels més veterans: celebrarà ja la 21a edició a partir de dilluns. La “recerca de petites joies amagades arreu del món”, com diu Cristina Riera, codirectora de L'Alternativa, ha donat lloc a una selecció de 159 pel·lícules independents provinents de 45 estats. Tess Renaudo, membre també del comitè directiu, explica que intenten “portar noves obres de cineastes reconeguts i primeres obres de cineastes emergents”. “No volem que la gent s'espanti pel fet de no conèixer els noms dels cineastes, volem ser una plataforma de descobriments”, hi afegeix. La secció oficial té una secció de llargmetratges amb vuit títols, que provenen de països com Romania, Xile, Brasil, Alemanya i els estats espanyol i francès, i una secció de 20 curts de 15 països. “Hi ha temes recurrents, com la immigració, la identitat, la forma de representar-se quan la identitat queda diluïda”, diu Tess Renaudo. Pel que fa a origen geogràfic, destaca França (“un país que dóna suport als cineastes independents”, destaca Tess Renaudo) i països llatinoamericans com Xile i Brasil.

Pel que fa a retrospectives, aquest any estan dedicades al director i actor senegalès Djibril Diop Mambéty, una de les figures més destacades del cinema africà, i a la directora francesa Anne-Marie Miéville, parella sentimental i professional de Jean-Luc Godard. L'Alternativa, que té com a seu principal el CCCB i que projecta films a la Filmoteca i a l'Institut Francès, també destaca per les nombroses activitats paral·leles: L'Alternativa Hall, amb projeccions gratuïtes, projeccions i tallers per a tota la família; una classe magistral amb María Cañas, una taula rodona sobre el paper de l'actor al cinema independent amb Neus Ballús, Àlex Brendemühl, Marc Recha i Montse Triola, entre d'altres.

Cinema asiàtic

Des d'ahir i fins diumenge es pot gaudir del Casa Asia Film Week, als Cinemes Girona de Barcelona. La programació inclou 40 pel·lícules, entre les quals hi ha quatre títols de l'Afganistan i cintes del Pakistan, Filipines, Hong Kong, Vietnam, Mongòlia i el Japó, entre d'altres. Segons la directora de la mostra, Menene Gras, “en pocs dies et permet viatjar des de la butaca, la pantalla és com una finestra que mostra com viu i què li passa a la gent de tots aquests països.” Cal tenir en compte que Casa Àsia representa una àrea geogràfica que arriba fins a Nova Zelanda. “Austràlia abans es considerava com una part del món aïllada, un país occidental allunyat dels altres, però ara és l'epicentre econòmic del sud-est asiàtic, i té població provinent de L'Índia, Xina...”.

Zoom també mira a Àsia

Àsia estarà representada també aquest mes en altres pantalles catalanes. El Festival Zoom d'Igualada, especialitzat en telefilms, amplia el ventall geogràfic de la programació. “La gran novetat d'aquest any –explica el seu director, Jordi Comellas– és que hem obert la secció oficial a produccions de tot el món. Hi ha dues produccions de Taiwan i una de Malàisia entre els vuit títols a concurs”. Una altra novetat important és que aquest any Zoom arriba a Barcelona amb “un concurs amb pilots, sobretot de sèries per a webs, que hem seleccionat entre el que ens han enviat.” Zoom inclou en total una trentena de projeccions, entre telefilms, curts, sèries per a webs, capítols de sèries.

Per als més petits

A banda de les programacions infantils habituals, els més petits tenen també El Meu Primer Festival, que es fa entre aquest dissabte i el 30 de novembre. Segons Mireia Manén, codirectora de la mostra, “ofereix l'oportunitat de veure produccions de cinema que normalment no es veuen a la cartellera, propostes més d'autor, independents, per a nens i nenes”. A més, és un festival molt interactiu: hi haurà cinefòrums, tallers, els nens hi opinen... Adreçat a nens d'entre 2 i 12 anys, ofereix més de 90 pel·lícules (moltes són curts) en 17 sessions, que es fan als cinemes Verdi, Girona, CCCB, la Filmoteca i l'Institut Francès. L'any passat van arribar als 10.000 espectadors, i aquest any s'han marcat com a objectiu els 13.000.

El Meu Primer Festival

• Adreçat a nens de 2 a 12 anys
• Del 15 al 30 de nov.
• Barcelona
•www.elmeuprimerfestival.com/

Setena edició d'un festival que combina les sessions per a escolars amb les familiars els caps de setmana. Per a molts nens és el primer contacte amb el cinema en pantalla gran. Vol utilitzar el cinema com a eina per conèixer la diversitat cultural del món.

Casa Asia Film Week

• Fins al 16 de nov.
• Barcelona (cinemes Girona)
• Fins al 16 de nov.
• www.casaasia.es

Omplint una mica el buit que va deixar el BAFF, la Casa Àsia i els cinemes Girona organitzen quatre dies intensíssims de cinema provinent de tots els racons d'Àsia (i Oceania), des d'Afganistan i Mongòlia fins a Xina, L'Índia, Hong Kong, Japó, Vietnam, Austràlia....

L'Alternativa

• 21è Festival Internacional de Cinema Independent de Barcelona
• Del 17 al 24 de nov.
• www.alternati va.cccb.org

159 pel·lícules independents, provinents de 45 països, en un festival que busca noms poc coneguts, que sovint esdevenen cineastes de prestigi. Malgrat les dificultats econòmiques, el festival torna amb molta empenta.

Festival BBVA de Torelló

• Festival BBVA de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló
• Del 14 al 23 de nov.
• www.torellomountainfilm.cat

Un ampli ventall de documentals, pel·lícules de ficció i i reportatges amb el denominador comú de la muntanya i l'aventura. A més de pel·lícules de gairebé vint països, el festival programa exposicions i conferències.

Mostra de Cine Espiritual

• Barcelona (Filmoteca i Auditori Blanquerna)
• Fins al 23 de nov.
• www.gencat.cat/afersreligiosos

Dotze pel·lícules recents de temàtica espiritual i religiosa en una mostra que celebra l'11a edició i que, per primera vegada, està organitzada per la Generalitat, a través de la direcció general d'Afers Religiosos.

Mostra de Cine Indígena

• Mostra de Cine Indígena de Barcelona
• Del 13 al 16 de nov.
• www.alternativa-ong.org

La 8a edició projecta una desena de films a L'Espai Fontana de Gràcia, obre una finestra sobre la resistència dels pobles indígenes davant les agressions al territori i els impactes de la globalització sobre la seva identitat cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA