cultura

La crònica

La tradició renovada sobre patins

El Gran Circ de Nadal sobre Gel oferirà dues funcions més avui i tres més demà, a Fontajau

Presidida per dues grans estàtues eqüestres de fibra de vidre que representen dos dels grans pallassos de la història, Grock i Francesco Caroli, la pista glaçada del Gran Circ de Nadal de Girona sobre Gel es converteix, durant les dues hores d'espectacle, en un homenatge permanent al circ clàssic i a les seves disciplines imprescindibles –el trapezi, els malabars, les contorsions, les cintes aèries, la màgia i, evidentment, els pallassos–, amb el tret diferencial que la majoria dels seus artistes són també grans patinadors artístics que enriqueixen els números tradicionals amb les seves agosarades coreografies sobre gel. Queda clar de seguida que aquesta primera edició del Gran Circ de Nadal de Girona sobre Gel comparteix filosofia i principis estètics amb el Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres, que a finals de febrer obrirà la seva quarta edició, ja que tots dos projectes són iniciativa de Genís Matabosch, defensor d'una tradició circense sòlida, però oberta a la renovació: una aposta que guanya cada vegada més adeptes, com ho han demostrat les grades pràcticament plenes de les primeres funcions al pavelló de Fontajau, els dies de Nadal i Sant Esteve, amb famílies completes i molta mainada gaudint d'un espectacle intergeneracional.

La base del Gran Circ de Nadal està formada per un grup nombrós d'artistes de la gran potència circense que ha estat sempre l'est d'Europa –russos, bielorussos, ucraïnesos, eslovens, lituans i eslovacs–, alguns dels quals mostren un ampli ventall d'habilitats en diferents números, com ara els elfs amb patins acrobàtics del grup Under the Sea, que clou la primera part amb una poètica espectacularitat; les habilitats sobre monocicles i bicicletes de Group on Wheels, i els trepidants salts a la corda de la Troupe Abramova. Durant l'espectacle, que inclou una vintena de números, també destaquen l'elegància de la bielorussa Miss Kirillova, en el trapezi fix; les xanqueres sobre gel en representació de les quatre estacions (Four Seasons); els ultraràpids canvis de vestit del Duo Krupnov, encara més meritoris perquè es duen a terme durant un tango i altres balls sobre patins, i les proeses amb els hula-hoops de la lituana Olga Vayman.

Avalats pel seu èxit en el festival figuerenc, ara es poden veure a Girona dos números no pensats expressament per a la pista de gel: el de la jove contorsionista nord-americana Jordan McKnight –avís: només la seva visió fa venir mal d'esquena– i el divertit espectacle dels pallassos xilens Los Caluga, dignes hereus de Tony Caluga, un altre clown immortal.

El Gran Circ de Nadal és una proposta de qualitat per gaudir en família amb una caixa de crispetes, com encara es pot comprovar avui (17 i 20.30 h) i demà (11.30, 17 i 19.45 h), amb preus que van dels 10 als 45 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.