cultura

Figueres vol ser la capital mundial del circ el 2018

Genís Matabosch preveu, amb el suport de l'Ajuntament, un museu, un centre d'alt rendiment i una vela permanent per a espectacles residents

Felip parlarà avui del projecte al ministre Wert

Figueres vol ser la capital mundial del circ l'any 2018, coincidint amb el 250è aniversari de l'arribada del circ a l'Estat espanyol, amb un ambiciós projecte que inclourà un museu, un centre d'alt rendiment i una vela permanent. Així ho van anunciar ahir l'alcaldessa, Marta Felip, i el director del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres , Genís Matabosch, en la roda de premsa de valoració de la quarta edició del festival, que va tenir lloc del 26 de febrer al 2 de març, amb més de 30.000 espectadors i un percentatge d'ocupació del 92%.

Però Figueres no en té prou sent la capital europea del circ durant els cinc dies del festival, sinó que vol ser declarada capital mundial del circ l'any 2018 i agafar el relleu de Ginebra (Suïssa) –que ho va ser el 2010– per commemorar també el 250è aniversari de la creació del primer circ modern, en una pista coberta, l'any 1768 a Londres. I el projecte de Matabosch va més enllà, perquè aspira que la capitalitat internacional de Figueres en el món del circ sigui permanent, amb la creació d'una autèntica ciutat del circ que funcionaria com un macrocomplex cultural i de lleure que abordaria l'univers del circ des de tots els vessants. A més del museu que Matabosch fa anys que vol crear, amb els fons de la seva Circus Arts Foundation i altres col·leccions arribades d'arreu del món, la ciutat del circ també inclourà un estudi de creació, un centre d'alt rendiment per formar artistes d'arreu del món i una vela permanent per a espectacles residents durant mig any, entre altres equipaments. Matabosch va assegurar ahir que el projecte “està molt apamat” després de tres anys de feina i que ara només cal posar-lo en marxa perquè sigui una realitat al més aviat possible.

Felip va destacar que tant el projecte de capitalitat mundial com el de la ciutat del circ tenen el suport i la complicitat del consistori figuerenc. Tant és així que l'alcaldessa té previst reunir-se avui mateix amb el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, per tractar la qüestió i sondejar l'interès del govern espanyol pel projecte. Curiosament, en el balanç del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres es detalla que l'aportació del Ministeri de Cultura al festival ha estat de zero euros. Matabosch va remarcar ahir que vol seguir el model de molts museus nord-americans, que reben un suport econòmic inicial de les institucions, però són administrats per fundacions privades.

LA XIFRA

676.671
euros
de pressupost va tenir el festival: 440.312 d'ingressos propis, 160.509 d'ajuts públics i 75.850 de patrocini.

LA FRASE

Els més de 30.000 espectadors d'aquesta edició del festival són el millor aval per afrontar nous reptes
Genís Matabosch
DIRECTOR DEL FESTIVAL DE CIRC

LA DATA

09.01.1768
Philip Astley
ofereix el seu espectacle eqüestre en una pista tancada, a Londres, i neix el circ modern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant