Opinió

etcètera

david paloma

Sobrassada poltrú

S'acaba el curs i sovintegen els actes de final de curs. En l'àmbit dels estudis de llengua, destaca la conferència de cloenda del postgrau de correcció i assessorament lingüístic de la Universitat Autònoma de Barcelona. És el postgrau de correcció més longeu i exitós del país, si em permeteu l'ús de dos adjectius que no recull el diccionari normatiu.

Amb el títol Aspectes botànics i lingüístics de l'obra ‘Noms de plantes'. Orientacions per a correctors, Josep Vigo i Joan Carles Villalonga van ressaltar el 19 de maig un bon ramell d'observacions entorn dels noms de plantes. Savis tots dos, Vigo va centrar-se en el codi internacional de nomenclatura per explicar els requisits i la forma dels noms dels tàxons. Com és el nom d'una família, d'un gènere; com són els noms de les espècies i subespècies. Villalonga, en canvi, va donar algunes orientacions per a correctors que se les hagin amb les denominacions populars de les plantes. Va despuntar un cas: poltre d'eruga (nom científic: Briza maxima). El diccionari normatiu en paper, edició del 2007, defineix aquest terme com a “balladores”. Aquesta és una planta de la família de les gramínies, d'espigues ovalades, sovint de color bru o purpuri, “que pengen de pedicels filiformes”. En català té altres noms deguts al moviment de les espigues quan fa vent (belluguet gros, herba tremoluda...) o a la seva forma (arracades, sabatetes...).

Aleshores Villalonga va revelar una descoberta de bon observador: entre la primera i la segona edició d'Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans, va caure la forma original poltrú provinent d'una obra del botànic menorquí Rodríguez i Femenias. Masclans no sabia que, a les Balears, poltrú es refereix al budell cec del porc, que es farceix de sobrassada. Villalonga va encarar la planta a la sobrassada poltrú i va concloure que la denominació correcta havia de ser poltrú d'eruga. O paltruc d'eruga, en la variant central.

Final: el diccionari normatiu en línia ja no recull l'error. Però s'ha quedat només una variant: la central.

Sabíeu que...
L'obra Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana, de Joan Vallès (dir.), ha estat guardonada recentment amb el premi Crítica Serra d'Or.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Barcelona

El jove i femení batec del bosc literari

Barcelona
CINEMA

El cinema de l’absurd de Quentin Dupieux obre Canes

Barcelona
cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

mataró
CIRC

Nou de cada deu espectacles de sala han exhaurit localitats al Trapezi

BARCELONA
TEATRE

El TNC produeix la darrera farsa dels VVAA: una festa amb Britney Spears “de tòtem”

BARCELONA
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona