Cultura popular

cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

El cartell de les Santes 2024 s’ha convertit aquest any en un mural gegant al barri de Rocafonda de Mataró. L’artista encarregat de l’obra és Mohamed L’Ghacham, un grafiter d’abast internacional que ha crescut en aquest barri on ha deixat la seva empremta plasmant l’encàrrec en una de les parets, on es pot veure una escena costumista que ell mateix ha explicat. “És una escena quotidiana de dos nets parlant de la festa amb una persona gran, podria ser l’endemà de la Nit Boja”, explica l’autor de l’escena, que ha copsat aquest moment amb un to “nostàlgic o trist” fent servir colors integrats a l’entorn que no cridin l’atenció. “Els colors brillants es deterioren amb el temps i queden lletjos”, assenyalava L’Ghacham, que en el dibuix ha volgut retre diferents homenatges. El primer al seu “cartell favorit” i un referent per a ell, que va ser el disseny de l’artista Martí Anson que el 2008 va omplir la ciutat “sota un mateix equip”, els colors groc i negre del Mataró. El cartell de L’Ghachama ha immortalitzat el cartell de l’any 1936, del qual no es coneixen gaires exemplars i se’n va aconseguir un gràcies a la cessió d’un particular al Museu de Santa Maria. “Veig poesia en aquests ginys”, assenyala l’autor del retrat, que deixa en un pla secundari les figures de les comparses i en canvi destaca el codi postal del barri, el 304, que es repeteix a les banderoles. “Volia fer una referència clau del barri en aquesta història”, assegura, i destaca la importància “d’estar amb família”.

La regidora de Cultura, Heidi Pérez, ha destacat la “vessant comunitària” del cartell i els veïns hi han pogut dir la seva durant la presentació del cartell oficial que incorpora les dates de la festa. Pel que fa al procés creatiu i l’elaboració del cartell, es podrà veure una exposició al Museu d’Art Contemporani de Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia