cultura

Crítica

teatre

Ombra que rebel·la per un passat ofegat

Carmen Domingo fa una aportació al passat silenciat i ignorat de les dones en les presons franquistes. Més enllà de la pel·lícula 13 rosas, fent una mirada calidoscòpica que il·lumina una realitat indecent. Aquestes ombres ofegades interpel·len els espectadors d'avui, des de la paraula al moviment i el so, en un espai abstracte, obert, mutant i que permet un daltabaix de temperatures emocionals. Revelant un passat rebel·la en el present.

Els personatges de Només són dones són de baix perfil polític, tot i que de militància de pedra picada. Míriam Iscla dóna veu i cos a la jove de 19 anys que fa broma de com contestava als soldats mentre la torturaven; o a la muller catòlica que és acusada d'espionatge per haver trucat el seu home (i que el mossèn no vol perdonar després de sentir la confessió). Allà on la paraula no hi arriba per expressar aquest llarg silenci, hi entra la música de Maika Makovski (entre militant i d'una sensibilitat que posa la pell de gallina) i la dansa de Sol Picó.

L'espectacle, dirigit per Carme Portaceli, se suma a Un cel de plom, interpretat amb una claredat rotunda per Mercè Arànega. En els dos casos, han optat per denunciar l'oblit a través d'un espai simbòlic. Neus Català narra les seves memòries per fer justícia amb les altres companyes, sent fidel al que va veure, i li van explicar en primera persona. La peça de l'estudiosa i ara dramaturga Marta Domingo, en canvi, parteix de la veritat per ficcionar-la, ajunta passatges de diferents dones i els encarna en una de sola, o imagina un final tràgic però d'una justícia poètica imaginant que algú va posar els noms de les executades en un paper dins d'una botella de vidre...

Només són dones
Dramatúrgia: Carmen Domingo
Directora: Carme Portaceli
Intèrprets: Míriam Iscla, Sol Picó, Maika Makovski
Dimecres,7 d'octubre (fins al 8 de novembre) a la Sala Petita del TNC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda