Crítica de música / Toumani Diabaté

Ritmes espirituals

Vam començar a sentir a parlar de Toumani Diabaté a finals dels vuitanta, quan aquell jove músic de vint anys i escaig va aparèixer per la península acompanyant Ketama en un disc pioner i sempre reivindicable anomenat Songhai. Llavors encara ens semblava més exòtica la seva kora, una espècie d'arpa africana construïda amb mitja carbassa i cuir de vaca que, amb les seves 21 cordes, tocades onze amb la mà esquerra i deu amb la dreta, permet fer tant el baix com l'acompanyament i la improvisació, tal com molt didàcticament ens va explicar Diabaté en la recta final del concert. Han passat els anys, tots hem crescut i, aparentment, el món s'ha fet petit i cap música ja no ens sona nova, vingui d'on vingui. És la globalització, diuen. Però Toumani i els seus músics saben trencar esquemes i mantenen la capacitat per sorprendre i meravellar, ara amb aquestes Mandé variations, que, segons Diabaté, reivindiquen el caràcter espiritual i no només rítmic de la música africana: una espiritualitat molt necessària en el món actual («Per què volem cinc cotxes si només en podem conduir un?», ens plantejava aquest defensor de la música com a medicina per als nostres esperits trastocats). El concert va resultar apassionant, tant en les dues peces inicials interpretades per Diabaté en solitari com en la gran orgia rítmica posterior: una acurada conjunció d'instruments tradicionals i elèctrics, en què destacava el balafó, precursor mandinga del xilofon, i la veu visceral del cantant, que transmetia sentiments per sobre de les barreres lingüístiques i culturals.

Músics: Toumani Diabaté (kora), Fodé Kouyaté (percussió), Fodé Lassana Diabaté (balafó), Fanta Maddy Kouyate (guitarra elèctrica), Mohamed Koyta (baix elèctric), Ganda Tounkara (guitarra ngoni) i Sekouba Kandia Kouyate (veu). Lloc i dia: sala de cambra de l'Auditori de Girona, dijous 15 d'octubre. Festival Temporada Alta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà