cultura

Crítica

cinema

L'amor com a invent literari

No crec inventar-me que José Luis Guerín ha dit que, essent un adolescent, va començar a manejar una càmera per filmar les noies que li agradaven. I en part dels seus films s'hi pot percebre la fascinació per un rostre femení. Com una inspiració que, com en el cas dels cineastes de la Nouvelle Vague, renova l'antiga relació entre la musa i l'artista en què, per tant, la creació és masculina i té com a objecte la bellesa femenina. Aquest gest en certa manera perdura a La academia de las musas, però sotmès a una reflexió i a una ironia que li dóna una volta estimulant i fins alliberadora.

El punt de partida són les classes a la UB del filòleg Raffaele Pinto, un especialista en Dante que proclama que les dones haurien de voler ser les muses que inspiressin una regeneració poètica de la humanitat. O alguna cosa semblant. Hi ha alumnes, sobretot dones, que li discuteixen, que li plantegen si les muses tenen un paper passiu o actiu i que a vegades, cosa comprensible, li diuen que no l'acaben d'entendre. Això, mentre que a casa del professor, la seva esposa (Rosa Delor, fent una interpretació magnífica) parla de les muses com a pobres noies enganyades i de l'amor com una invenció literària. En tot cas, la literatura inspira tota una sèrie de converses sobre l'amor o la seva invenció, la passió, que es nodreix de la prohibició, i el desig mentre és possible sentir que les persones es converteixen en personatges, que el real (tan incert i, com fa present el cinema de Guerín, susceptible de qüestionar-se) es muda en ficció i que, al capdavall i amb viatges inclosos a Sardenya i Nàpols, es construeix d'una manera singular i fragmentada una narració o una fantasia sobre un seductor que fascina i enganya amb la paraula mentre la seva dona s'entotsola rere una finestra.

Les finestres i els vidres dels cotxes es fan omnipresents a la pel·lícula no només com un recurs estètic. Hi són com una manera pudorosa d'acostar-se a situacions que, suggerides amb una veladura, no acaben de fer-se explícites i conviden a imaginar-les per completar el relat. Potser també per expressar els emmirallaments entre vida i literatura, realitat i ficció. O fins per reflectir la tensió i els doblecs entre el que es diu i es calla o fins s'amaga amb les paraules. Donant tant de joc al poder de la paraula, també és una pel·lícula de silencis. Rodada amb una petita càmera digital, que afavoreix la intimitat i la relació amb uns actors que no són professionals, és una pel·lícula realitzada amb pocs diners, però amb una riquesa d'idees que la fa molt seductora.

La academia de las musas
Director: José Luis Guerín. Int.: Raffaele Pinto, Emanuela Forgetta, Rosa Delor Muns
Catalunya, 2015


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA