cultura

RECULL DE CRÍTIQUES

JORDI BORDES

Del joc a l'abisme

Els anglesos diuen de fer teatre: to play. El joc, efectivament, és una de les claus per arribar a la veritat des d'aquesta ficció que reflecteix el mirall de l'escena. El component lúdic hi és sempre present, tot i que sovint porta a sobre una càrrega d'emotivitat i, en certa manera, d'èpica que constata quina és la intencionalitat de l'autor, la dramatúrgia, el director i els intèrprets.

‘Fang i setge'

a El musical inspirat en la desfeta èpica de 1714 arriba a Barcelona més ben compactat dramatúrgicament que en la seva estrena a Olesa, ara fa 15 mesos. L'escenografia monumental s'ha transformat en uns útils mòduls que es desplacen pels laterals i unes pantalles que projecten un audiovisual suggeridor. En la tercera temporada del muntatge, el musical reivindica la seva vàlua dins el gènere més que per l'oportunisme polític. Es fan evidents paral·lelismes amb Els miserables: hi ha la lluita dels obrers, hi ha fins i tot un suïcidi com el de Javert. Aquest, de fet, es realitza a dos fronts (com l'escena dels empresonats al vaixell de Mar i cel de Dagoll Dagom, en què es veuen les mans per la borda i, fora del vaixell, els personatges demanant pietat). L'obra continua impactant amb una música contínua de Salvador Brotons, que no abusa de frases musicals i que situa moments culminants com l'Arrisquem! (el més èpic), o les balades d'Eulàlia i el duet romàntic d'Ònia i Will. La darrera versió del musical manté l'estona de divertida escatologia i aclareix el perfil de les protagonistes. Núria (Annabel Totusaus) sap jugar molt bé el seu paper ambigu i interessat. Joana (Aina Quiñones /Aina Picarolo) signa la ingenuïtat i el futur. Eulàlia (Judith Tobella / Aina Sánchez) té una presència intermitent però determinant. Per últim, Ònia (Neus Pàmies) reuneix l'èpica del moment renunciant a tot i el vessant sentimental. És la pedra filosofal. L'actriu l'afronta amb una determinació lloable.

‘Et planto'

a Clàudia Cedó signa un muntatge insòlit: trasplanten el món de la parella a escena. Ella és d'enamorament ràpid i frescor seductora. Ell, realment, són tres actors. En principi, cada un d'ells respon a diferents estímuls del xicot: el racional, l'enamorat i l'intuïtiu, però són compartiments molt oberts, que es barregen. Sí que permet conèixer el pensament intern del noi en un format diferent al Jo sóc un altre (T6-TNC, 2006) d'Esteve Soler. Si es desplega el pensament del Miquel és impossible veure el pensament de la Júlia, que tan aviat s'acomoda com s'incomoda: és un desequilibri buscat. El text l'interpreta una companyia molt tendra. L'entusiasme juga a favor d'algunes escenes, però es percep falta de maduresa escènica.

‘El florido pensil (nenes)'

a Té sentit tornar a fer cantarelles de l'escola de Franco? Més enllà de divertir, i de fer un entranyable record a la memòria per a molts espectadors, la mirada de Fernando Bernués amb una complicitat absoluta de les actrius Roser Batalla, Lloll Bertran, Victòria Pagès, Mireia Portas i Isabel Rocatti és demostrar que el franquisme va perpetrar encara més la subordinació de la dona davant de l'home, una obra que remet a l'Alícia ja no viu aquí (Tantarantana, 2010) de Pablo Ley i Josep Galindo.

‘Infàmia'

a Torna Pere Riera. Però ho fa amb una peça petita, de circumstància. Que, a diferència de la seva solvent però breu producció, no qüestiona pilars com ara la família i l'honor. És un privilegi veure com creix aquest Hamlet a la sala d'assaig de l'actriu retirada. El gir final és una bona idea però que no descobreix gaire res més que l'agilitat del dramaturg i director. Bon treball actoral d'un sempre solvent Jordi Boixaderas, una recuperada Emma Vilarasau i un duel bonic d'Anna Moliner i Francesc Ferrer. Té vida.

‘L'avar'

a Si L'avar pretén fer riure la gent honrada, cal admetre que aconsegueix el seu objectiu. Ho fa amb un Joan Pera que no abandona la necessitat de connectar amb el públic, una Alba Florejachs que torna a la comicitat d'una dona que mira de cobrar-se els serveis d'amor més del que pertocaria, un Manuel Dueso que fa el paper d'un tanoca venjatiu i un ampli repartiment d'actors joves que es desviuen pel mal d'amors i per les estretors de mires del pare, aquest avar enfollit per trobar benefici en tot. Si L'avar pretén ser el paper que recuperi Joan Pera com a autor dramàtic, de personatge turmentat, que sap navegar en les profunditats de l'ànima, (com es feia creure en la presentació a la premsa) fracassa estrepitosament. Pera fa un treball efectiu, sense abusar del personatge i sent prou respectuós amb els companys d'escena (els podria arraconar sense compassió), però busca el riure estrident del públic, la gràcia exagerada, i estreny les costures de Molière. Servit molt generosament pels Pirates Teatre (nom apropiat per a una peça que naufraga, per voluntat pròpia, fins que decideix salvar gairebé tot el repartiment). Ja voldria l'empresari del Titanic haver restat tantes víctimes segures, enmig de la boira. Un viatge d'equívocs que evoca La tardor barcelonina de Francesc Pujols, escrita el 1908 i que es va estrenar a La Seca el 2013, dirigida per Fèlix Pons.

FANG I SETGE
Marc Rosich, Marc Angelet, Josep Pedrals
Direcció: Marc Angelet Lloc i dia:11 de febrer (fins al 6 de març) al Teatre Victòria
eT PLANTO
Clàudia Cedó
Direcció: Clàudia Cedó
Lloc i dia: 12 de febrer (fins al 28) al Tantarantana
EL FLORIDO PENSIL (nenes)
Andrés Sopeña Monsalve
Direcció: Fernando Bernués / Mireia Gabilondo
Lloc i dia: 13 de febrer (fins al 8 de març) al Poliorama
infàmia
Pere Riera
Direcció: Pere Riera
Lloc i dia: 13 de febrer (fins al 3 d'abril) a La Villarroel
L'AVAR
Molière
Direcció: Josep Maria Mestres
Lloc i dia:16 de febrer (fins a l'1 de maig) al Goya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic