cultura

Tecnologia

Nous formats de publicació

Pioners del ‘gamebook'

Els igualadins de Cubus Games presenten ‘Diaris d'un mort', el primer llibre joc 100% català

També suposa la seva primera incursió en el gènere negre

“El nostre objectiu és crear històries per enriquir la narrativa”, diu Quim Garreta

John Riggs és un treballador de banc que es troba en una situació límit quan ha de pagar un deute de joc que el portarà a diverses situacions il·legals i sovint letals. Ell és el protagonista absolut de Diaris d'un mort, el primer gamebook 100% català creat per la start-up igualadina Cubus Games i escrit per Ricard Fuster i Gerard Freixes, que també són de la capital anoienca.

Aprofitant la recent diada de Sant Jordi, Cubus Games va llançar al mercat aquest llibre joc, el primer de producció pròpia i que suposa la seva estrena en el gènere negre. Es tracta d'una iniciativa innovadora a mig camí entre el llibre i el videojoc i que segueix l'esquema dels populars llibres Tria la teva aventura que van tenir un gran èxit als 80 i 90. Presentat com un diari personal, l'obra permet interactuar amb la trama per evitar que el protagonista mori (o buscar totes les morts i descobrir la il·lustració de cada final).

Fins ara, Cubus Games havia treballat sobretot en el món de la ciència-ficció, on van destacar per la seva adaptació de Heavy Metal Thunder, un llibre de gènere publicat als Estats Units el 2011 que ells van traslladar al món virtual amb un gran èxit de crítica. Amb aquest nou projecte, fan un gir de 180 graus en la temàtica de les seves històries i aposten pel gènere de suspens i el neo-noir. I això no es veu només en els textos de Fuster i Freixes, sinó que aquests també van acompanyats d'una música i un aspecte gràfic adient per a la història. De fet, l'ambientació “agafa referents com el cinema de Scorsese i els germans Coen, o sèries de televisió com Els Soprano, sense renunciar a la influència del cinema negre més clàssic i la novel·la criminal de James M. Cain o Patricia Highsmith”, comenten els seus creadors. I tot això va acompanyat també d'una banda sonora pròpia amb aires de free jazz composta per Quim Garreta i Alex Almirall, i amb clares referències a Miles Davis. “Sempre busquem que la música li doni un to diferencial per apropar-nos al món del videojoc”, destaca el mateix Garreta.

Dos anys d'èxits

Cubus Games està tenint un gran èxit en l'adaptació dels gamebooks al format app i amb Diaris d'un mort han aconseguit crear la primera història feta originalment en català que està disponible per a iOS i Android. A més, estan preparant la seva versió anglesa. Aquesta start-up, instal·lada al viver d'empreses IG-Nova d'Igualada, va començar a funcionar fa uns dos anys i la seva activitat no para de créixer. De moment, ja han creat cinc productes comptant el recent Diaris d'un mort i tenen altres projectes entre mans. Quim Garreta, un dels integrants de l'equip, explica com va sorgir la idea de Cubus Games: “Érem un grup multidisciplinari d'amics de l'àmbit de la tecnologia i l'art i de forma natural va sortir la idea de fer un producte que barregés el món tecnològic i l'artístic.”

El seu objectiu és “crear aventures interactives per enriquir la narrativa, també fora del dispositiu mòbil”. La seva és una nova manera d'explicar històries que pot tenir un gran èxit en un futur proper. De moment, ells han estat uns dels pioners a Catalunya en aquests sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia