Dolços típics d'Alcoi: les rosquetes i les monjàvenes
CLAR I EN VALENCIÀ
Els alcoians anomenem rosqueta a una llesca de pa blanc xopada de llet, arrebossada d'ou batut, fregida amb oli d'oliva, endolcida amb sucre o mel i aromatitzada amb canella.
A Alcoi es conserva la tradició de fer rosquetes el darrer dia, que és l'últim dia de carnestoltes; l'endemà és dimecres de cendra i comença la quaresma.
A aquest dolç casolà, a Alcoi se l'anomena sempre rosqueta, en diminutiu. A altres llocs rep els noms de rosca, rosca amb ou o llesca amb ou.
Les monjàvenes
A Alcoi, una monjàvena és una espècie de bunyol que, en lloc de fregir-se, es cou al forn.
La pasta de les monjàvenes es fa amb farina, aigua, ous i oli d'oliva. També es pot emprar mantega, en lloc d'oli d'oliva. Aquesta pasta es cou al forn, després d'haver-li donat forma de bunyol amb una mànega de pastisser, i una vegada cuita se li posa sucre en pols per damunt. Les monjàvenes acabades de fer són molt toves i molt agradables de menjar.
El mot monjàvena és d'origen àrab.