cultura

Crítica

teatre

Fabular per l'encant d'un clatell

Lluïsa Mallol interpreta la bibliotecària que va imaginar Sophie Divry. Posa veu i desesperació a la vida perduda, sense més ànsia que admirar el clatell d'un usuari jove. Ho fa acompanyada d'un refugiat, una ombra solitària que tria la biblioteca per no passar fred a l'hivern, però que també té una certa inquietud per la lectura –comprometria menys dormir en els túnels dels metro de Roberto Zucco, actualment al Romea–. És silenciós, però escolta atent i consola amb les mans aspres. Ell mira i atén les reflexions de la bibliotecària. Ella, però, només s'hi dirigeix per increpar-lo –si pretén repetir de cafè o si considera que és més adequat que no es bellugui i li desmanegui les seves piles de llibres, que estima i odia alhora.

En el silenci d'un soterrani, governant les referències de geografia d'una biblioteca no sembla que hi hagi gaire espai per a la vida. Mallol no perd passada de les mirades més tòpiques de les bibliotecàries, dures i intransigents amb el soroll. Reines de les lleixes, els carretons i els préstecs. Però també inclou un crit desesperat, desafinat per nerviós, que clama la humanitat. L'audiència del Círcol Maldà, majoritàriament femenina per a aquesta ocasió, es revela usuària de biblioteca, quan riu les referències quotidianes a les sales de lectura. Però se sorprèn i queda absorbida per la visió enamoradissa d'un clatell anònim. La vida de la protagonista passa per aquest pas angost. Deixar-lo de veure és deixar de viure. Peris l'encerta quan inclou un actor per no dir res i només escoltar, tot i que es desaprofita quan la protagonista parla només amb ella mateixa.

La signatura 400
Autora: Sophie Divry
Director: Joan Peris.
Intèrprets: Lluïsa Mallol i Joan Gibert
8 de març (fins avui) al Círcol Maldà (Barcelona)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA