Música

nova gira

xavier castillón

Torna la Dharma des de la comuna

La Companyia Elèctrica Dharma celebrarà el seu 40è aniversari amb una gira durant el 2015 que s'obrirà el 10 d'abril al Festival Strenes de Girona, molt a prop de la masia on el grup va preparar el seu primer disc

El 1974, el grup va preparar el seu debut en una masia gironina

La Companyia Elèctrica Dharma tornarà als escenaris per oferir, al llarg del 2015, una gira commemorativa del seu 40è aniversari, que s'obrirà el 10 d'abril a Girona, on el grup oferirà al Teatre Municipal el concert inaugural de la tercera edició del Festival Strenes . Aquesta gira, que en principi no tindrà continuïtat amb nous projectes, ja s'estava preparant per al 2014 –l'any exacte de l'aniversari– quan Josep Fortuny, bateria del grup, va morir sobtadament el 30 de setembre del 2013, la qual cosa va obligar a aturar l'activitat del grup, que aquest any només ha actuat al Canet Rock.

El fet que la Dharma obri la seva gira d'aniversari a Girona té un fort component simbòlic, perquè va ser molt a prop d'aquesta ciutat, en una masia situada entre Sarrià de Dalt i Palol de Revardit, la Casa Nova de Can Comas, on el 1974 el grup va estar treballant en el seu primer disc, Diumenge (1975), en un ambient d'autèntica i genuïna comuna hippy. “Inicialment, la Dharma érem només tres germans, l'Esteve, en Josep i jo –recorda Joan Fortuny, veu i saxofonista del grup–, com un trio en la línia de Cream, i tocàvem en casals de barri, però el grup va començar a funcionar realment quan s'hi van incorporar Carles Vidal i Jordi Soley. Primer, ens vam traslladar a una comuna urbana, al barri d'Horta, en un pis de tres habitacions on vivíem deu persones. Vam estar buscant masies pel Montseny i altres zones i finalment vam trobar can Comas, que en aquell moment era una casa força aïllada, ara ja no. Per allà circulàvem habitualment entre deu i dotze persones, i nosaltres assajàvem en un paller que hi havia al costat. La música no ens donava per viure, així que també fèiem de venedors ambulants de cinturons, bosses i altres objectes de cuir fets a mà, i voltàvem pels pobles amb una furgoneta Volkswagen. Tots teníem al voltant dels vint anys i vivíem en un entorn molt natural i tranquil.”

Al paller de can Comas la Dharma va crear els seus primers temes sota la influència directa del jazz-rock que triomfava arreu del món en la primera meitat dels anys setanta: Miles Davis, per descomptat, però també Weather Report, Herbie Hancock i la Mahavishnu Orchestra de John McLaughlin. “També escoltàvem molt guitarristes flamencs com ara Paco de Lucía i Manitas de Plata i crec que això també es nota en la nostra música d'aquell moment”, diu en Joan. A Diumenge, un disc que ha quedat “una mica oblidat”, la Dharma encara estava buscant el seu propi so, i el va trobar amb el seu segon disc, el referencial L'oucomballa (1976), on comença la seva recerca en les tradicions musicals pròpies. Però en aquella època ja no vivien a can Comas: a través de Mercè Arnella, companya de Josep Fortuny, van conèixer els Comediants i se'n van anar a viure amb ells, a Canet, en una macrocomuna amb una trentena de persones. En aquests 40 anys, la Dharma ha gravat 24 discos d'estudi i ha fet un miler de concerts arreu del món.

La formació actual de la Dharma inclou Joan Fortuny (veu i saxo), Lluís Fortuny (trompeta, acordió, teclat i cors), Maria Fortuny (teclats, piano), Carles Vidal (baix i guitarra), Pep Rius (guitarra elèctrica, també amb Raydibaum) i, com a última incorporació, el bateria Ivan Rodríguez, component del grup Rosa Luxemburg. Encara estan definint el repertori dels concerts d'aquesta nova gira, però tenen molt clar què volen transmetre: “Volem anar a les arrels del grup perquè no es perdi aquest so tan concret que ens defineix. Tenim moltes ganes de tornar a pujar a l'escenari i actuar tant com sigui possible durant aquest any de gira. I un cop s'acabi la gira, ja veurem com ens trobem i si ens fa il·lusió o no continuar treballant amb el grup, perquè nosaltres ens movem molt per la il·lusió”, subratlla Joan Fortuny.

Les entrades per al concert de la Companyia Elèctrica Dharma a Girona es poden adquirir a partir d'aquest matí, a les 10 del matí, a través del web del Festival Strenes.


cadira 'bfk'

Grupo Austral, 1938

El poeta de la Dharma
Durant el 2015, el grup té previst també homenatjar Josep Fortuny, el poeta de la Dharma. “Volem que sigui més que un concert i que integri també altres facetes d'en Josep com ara la poesia i la il·lustració.” No se sap encara on i quan serà, però sí que hi participarà altra gent i que s'exposaran obres de l'homenatjat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic