cultura

Un documental revisa el cas del ‘Comando Dixan'

S'ha iniciat una campanya de recaptació de fons per a la realització, distribució i difusió del llargmetratge, que ja s'ha començat a rodar

El projecte és previst que s'estreni l'octubre del 2016

El Comando Dixan és el nom popular en to de sàtira que es va donar al que la policia va denominar operació Estany el gener del 2003, quan es van detenir 23 persones de Banyoles i Barcelona d'origen algerià i marroquí per suposada pertinença a Al-Qaida. La majoria van fugir d'una guerra i van acabar condemnats per l'Audiencia Nacional com a suposats “terroristes islamistes” i expulsats. La Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines en va assumir la defensa i no s'ha cansat mai de repetir que es va tractar d'un muntatge del govern d'Aznar per provar de justificar la intervenció espanyola en la guerra de l'Iraq.

Ara, un documental vol recuperar la història d'aquest cas controvertit per reflexionar sobre el racisme. La mateixa entitat n'ha impulsat el projecte, que es va presentar, ahir, a Banyoles i, abans-d'ahir, a Girona, i que té prevista l'estrena el mes d'octubre de l'any que ve. Per portar-ho a terme s'ha endegat una campanya de recaptació de fons per a la realització, la distribució i la difusió del llargmetratge mitjançant un micromecenatge a Verkami a través de què es pretén recaptar un mínim de 5.000 euros.

El documental es va començar a filmar aquest estiu, amb tres membres de la plataforma –Sílvia Rispau, Benet Salellas i Mostafà Shaimi– que viatgen a Algèria per retrobar els seus amics del Comando Dixan –l'Ali, en Souhil, en Mohamed i l'Amine. No va ser un retrobament íntim al cent per cent, però quasi. Els van acompanyar càmeres que capten aquesta retrobada i de les seves converses es reconstrueix el cas al mateix temps que es reflexiona entorn de la islamofòbia, el dret penal de l'enemic, les lleis d'estrangeria i antiterrorista i el sistema penitenciari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA