cultura

Pilarín es treu el barret amb Òscar Dalmau

Pilarín s'ha despentinat. S'ha tret el barret i s'ha deixat anar amb un diccionari il·lustrat que els que no la coneixen podrien pensar que mai dibuixaria. Del text n'és autor el periodista i presentador Òscar Dalmau. Un diccionari per a majors d'edat que conté conceptes com ara fel·lació, necrofília, onanisme, puta o bujarró. Res d'aconsellable per als tendres infants, tot i que el traç de Pilarín sempre s'ha associat a una mirada càndida i benèvola de la realitat. Per això, la coberta del llibre conté una clara advertència: “Prohibit a menors de 18.”

No obstant això, el vincle amb la canalla no s'ha trencat del tot, i ahir Òscar Dalmau i Pilarín van presentar Abecedari per adults (Bridge) en una aula de P3 de l'Escola Ipsi de Barcelona.

La idea del llibre va néixer de la insistència de l'editora Iolanda Batallé perquè Òscar Dalmau fes un llibre. “Quan surts a la televisió o tens un programa de ràdio no paren de proposar-te fer un llibre de tant és de què sigui”, explica Dalmau, que no volia fer un llibre sense més. La seva passió col·leccionista, a més de discos del cançoner pop català dels seixanta pels llibres il·lustrats dels anys 50 i 60, la seva deriva professional com a conductor d'El gran dictat i el seu gust i especialització humorística per la paròdia el van fer pensar en un abecedari transgressor, que encara ho podia ser més si l'il·lustrador era poc previsible a l'hora de tocar temes escabrosos. I així va aparèixer Pilarín. La dibuixant osonenca va rebre la proposta com un repte, més encara ella, que ha il·lustrat la Bíblia i vides de sants. “No ho podia rebutjar, ja que un representat tan destacat de la modernitat feia un oferiment a una persona de la qual no s'espera que tracti aquests temes.”

A l'abecedari, cada lletra representa un concepte i un animal. Només hi ha una presència humana que, d'altra banda, és òbvia perquè serveix per tractar el tema de la zoofília. La lletra z introdueix l'animal zebra i a la imatge es veu aquest mamífer acompanyat amb un cuidador amb els pantalons abaixats. La frase que acompanya la il·lustració i que serveix en cada entrada per emfatitzar l'ús de les lletres és: “Zacaries, el zelador del zoològic, practica la zoofília amb la zebra de Zimbàbue.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA