Menjar ràpid fet a poc a poc

Establiments Viena compleix 40 anys havent consolidat una alternativa plenament catalana als «fast food»

L'empresa Establiments Viena manté una corba ininterrompuda de creixement econòmic des de 1995 fins avui. Si la facturació a mitjan dècada dels noranta era de 7,7 milions d'euros, actualment és de 66 milions. L'èxit del negoci respon a la fidelitat als seus principis fundacionals. Establiments Viena controla absolutament tots i cadascun dels processos productius. El que es troba el client als restaurants és només una petita part, la més visible, d'un llarg i costós procés que comporta convertir les matèries primeres en frankfurts, hamburgueses, bacó i pa, entre d'altres, de primera qualitat. Cap part del procés està externalitzat. A les dues fàbriques del polígon de Can Roqueta de Sabadell es fan tant els productes que farceixen l'entrepà, com el mateix pa. En el restaurant convergeixen un i altre i donen lloc a la carta del Viena, que ofereix 69 referències diferents, a banda de les amanides i de la croissanteria –que es cou a cada establiment–.

Un procés tan complex necessita una important inversió en personal, l'empresa ha passat de tenir 190 empleats el 1995 als actuals 1.450 que es reparteixen entre les fàbriques on s'elaboren els productes i els 33 restaurants de què disposa l'empresa. Pel que fa als locals de restauració, Viena ha optat, amb poques excepcions, per espais d'uns 500 metres quadrats, els anomenats xalets, que disposen de servei al cotxe i que, per raons d'espai, estan situats moltes vegades en zones perifèriques de les ciutats on s'ubiquen. Establiments Viena, que disposa de tres pizzeries, ha optat també per rehabilitar edificis històrics. Siguin on siguin, però, la filosofia és la mateixa: oferir un ambient còmode més pròxim a un restaurant que a un local de menjar ràpid.

LES DADES

Any de fundació
1969
Adreça de la seu corporativa
Establiments Viena Carrer de cal Mas, 1-15 Pol. Ind. Can Roqueta Sector II 08202 Sabadell Tel: 937 450 773 Fax: 937 457 248
Superfície que ocupa la fàbrica principal
4.000 metres quadrats
Principals directius
Silvestre Siscart i Font, president
Pere Llorens i Serra, vicepresident
Marc Siscart i Busquets, director general
Plantilla
1.450 treballadors
Àrees de mercat
Zones urbanes o interurbanes de les poblacions on estan implantats
Delegacions
Disposen de 33 establiments repartits arreu de Catalunya i Andorra: Sabadell (6), Terrassa (3), Barcelona (3), Granollers (2), Tarragona (3), Reus (2), Platja d'Aro (1), Girona (1), Andorra (1), Manresa (1), Mollet (1), Olot (1), Castellar del Vallès (1), Sant Cugat del Vallès (1), Montcada (1), Salt (1), Blanes (1), Montmeló (1), Tortosa (1) i Vic (1).
Pàgina web
www.viena.cat

PRINCIPALS PRODUCTES

Tradició i reconeixement.
Un dels plats més tradicionals de la carta dels establiments Viena és, precisament, el que dóna nom a la marca, un entrepà fet a base de frankfurt, bacó i ceba. Al costat d'aquest hi ha altres plats típics de la seva cuina com ara l'Alpino, però el que els ha donat reconeixement internacional ha estat la flauta ibèrica (a la imatge). L'octubre del 2006 Mark Bittman, reconegut crític gastronòmic de The New York Times, va escriure un article en què el qualificava com a «probablement el millor entrepà del món». Entre les innovacions que ha incorporat Establiments Viena destaca, però, l'anomenat Boisà, el primer entrepà sense pa: un full de soja –cent per cent natural– embolica diversos tipus de verdures (modalitat vegetariana) o pollastre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.