Economia

Bèlgica desbloqueja l'acord de lliure comerç de la UE i el Canadà

Els representants polítics de les diferents regions de Bèlgica van arribar ahir a un consens per desbloquejar l'acord de lliure comerç entre la UE i el Canadà, l'anomenat CETA, que fins ara vetava la meitat francòfona de Valònia. Després de diversos estira-i-arronses i al final d'una reunió que s'ha allargat dos dies, el primer ministre belga, el liberal Charles Michel, va anunciar que Bèlgica havia consensuat una posició comuna.

Així, el president de Valònia, el socialista Paul Magnette, ha aconseguit que els seus compatriotes acceptin que Bèlgica pugui recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per verificar que el sistema jurisdiccional d'inversions és compatible amb el mecanisme d'arbitratges que preveu el CETA.

Se soluciona així una de les grans preocupacions de Magnette, que rebutjava que els tribunals públics fossin reemplaçats per arbitratges internacionals privats per resoldre els conflictes entre inversors i estats, i criticava també la falta de transparència de la Comissió Europea en la negociació.

Hi havia “en joc el món en què volem viure”, va declarar el líder való, que representa una regió de 3,5 milions de persones, menys de l'1% de la població de la UE i que bloquejava un contracte que afecta uns 545 milions d'europeus i canadencs.

Brussel·les tenia previst signar ahir el CETA, però les negociacions amb Valònia ho van impedir i ara es buscarà una nova data. “M'alegren aquestes notícies, però només quan s'hagin acabat tots els procediments contactaré amb el primer ministre canadenc”, va declarar ahir el president del Consell Europeu, Donald Tusk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona
economia

L’habitatge i l’alimentació estiren l’inflació d’abril i la situen al 3% anual

barcelona

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA
ECONOMIA

Augmenta un 35,6% l’allotjament turístic al Vallès Occidental amb una estada mitjana de dues nits

TERRASSA
ECONOMIA

El Maresme pedala a favor de l’EuroVelo 8

MATARÓ
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS