La Borsa
Més valors
Economia

Pagesia

La calor i la humitat fan proliferar un fong que amenaça la collita d’arròs

El sindicat Unió de Pagesos alerta que es perdrà fins un 50% de la producció al delta de l’Ebre

El Departament d’Agricultura comença a peritar els danys

Les altes temperatures i l’elevada humitat registrada els últims dies han fet proliferar als arrossars del delta de l’Ebre la Pyricularia, un fong que fa malbé la tija i l’espiga de l’arròs. El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) alerta que la pèrdua de producció serà d’entre un 20% i un 50% i que hi ha explotacions que registren pèrdues d’un 90%. “L’afectació depèn de la varietat d’arròs i de com n’estigui d’espigat”, ha manifestat el responsable de sectors agraris d’UP, Rafel Verdiell. Si el fong ha afectat l’espiga de l’arròs, l’asseca i ja no hi haurà collita. “L’espiga ja no es pot regenerar, és la fase final del cicle de l’arròs”, ha dit Verdiell. Al delta de l’Ebre es produeixen una mitjana de 120 milions de quilos d’arròs.

De totes les varietats d’arròs que es conreen al Delta només n’hi ha una, la J. Sendra, que no està afectada per la Pyricularia. “Es una varietat més tardana, no se sega fins a l’octubre i sobretot es concentra al marge dret del Delta”, ha explicat Verdiell. Tot i que els arrossaires van rebre els avisos de sanitat vegetal de la proliferació del fong, els tractaments que van fer als camps no han estat efectius. Fins a aquesta campanya els arrossaires utilitzaven el triciclazol per combatre la Pyricularia, l’únic fitosanitari específic per a aquest fong, però enguany no va ser acceptat pel ministeri d’Agricultura. UP insisteix en la necessitat que es torne a autoritzar aquest producte l’any que ve.

Els tècnics dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre valoraran durant els pròxims dies quines han estat les pèrdues que ha patit el sector. “Reclamem una valoració ràpida i acurada perquè els pagesos siguin indemnitzats de manera justa i puguin sol·licitar una reducció dels mòduls de l’IRPF”, ha assenyalat el responsable de sectors agraris d’UP.

LA FRASE

Hem patit un episodi molt virulent de proliferació del fong que farà caure la producció d’arròs
Rafel Verdiell
RESPONSABLE DE SECTORS AGRARIS D’UNIÓ DE PAGESOS

LA XIFRA

120
milions
de quilos d’arròs és la producció mitjana del delta de l’Ebre, que enguany es pot reduir un 50%.

Indemnitzacions per als afectats

Unió de Pagesos reclama indemnitzacions per als arrossaires afectats per aquesta adversitat meteorològica, que no està recollida en l’assegurança agrària. “Si un municipi o un productor perden més d’un 30% de la collita tenen dret a la indemnització”, ha explicat Verdiell. A més de la indemnització per la pèrdua de producció, el sector reclama una reducció del mòduls de l’IRPF per adversitats meteorològiques.

No només el sector arrossaire és perjudicat per la pujada de temperatures i el canvi climàtic, sinó que també els aqüicultors pateixen per l’escalfament de l’aigua de les badies. En el cas dels Alfacs, aquesta setmana registra 29 graus centígrads.

Un 12,5% més de turistes a Montserrat fins al juny

La muntanya rep durant el primer semestre de l’any 1,29 milions de visitants

Es podrien tornar a superar els 2,5 milions de persones a final d’any

monistrol de Montserrat
 

Es crea un cens de polígons per captar noves inversions

barcelona
 

Benvinguts creueristes

TARRAGONA
 
economia

Bankia augmenta la captació de nòmines i pensions

 
ECONOMIA

Catalunya es promociona com a destí turístic ornitològic

 
ESTAT ESPANYOL

Iberia engega un ERO per a un màxim de 955 treballadors

 
ESTAT ESPANYOL

El deute públic s’enfila de nou i arriba al 100,03% del PIB

 

Ajuts a la innovació de la Cambra de Comerç de Lleida

Lleida
 
SELVA

Més de 300 empreses creades del 2013 al 2017