Economia

Pagesia

La representativitat agrària enfronta agrament UP i JARC

El Ministeri d’Agricultura expulsa Unió de Pagesos del grup de treball de la fruita dolça, a petició de JARC, Asaja i UPA

L’Estat incompleix la llei en no convocar eleccions agràries d’àmbit estatal com reclama UP

L’expulsió dels representants d’Unió de Pagesos (UP) de la reunió ministerial del pla estratègic de la fruita dolça a Madrid, a petició de JARC, UPA i Asaja divendres passat, ha tornat a posar sobre la taula el conflicte per la representativitat de les organitzacions agràries en el marc estatal. UP, majoritària a Catalunya, està indignada i es referma en la reclamació d’eleccions a tot l’Estat, mentre que JARC planteja reformular la llei catalana. Els resultats dels comicis serveixen per establir la quota de participació en les taules consultives de l’administració i organismes públics.

El conflicte s’arrossega des de fa dècades, i està fortament enquistat per interessos econòmics de grans empreses i latifundistes. El 1977 i al contrari que per als sindicats obrers, en l’àmbit agrari l’Estat es va limitar a copiar literalment la normativa del sindicat vertical de les Hermandades de Labradores y Ganaderos de la dictadura. El 1994 Catalunya va ser la primera a fer eleccions democràtiques. El 2014 les catalanes es reforçaven amb una nova llei: desapareixien les cambres agràries i es votaven organitzacions agràries, en lloc de persones. En tots els comicis celebrats, Unió de Pagesos ha estat la guanyadora. El 2016, en les primeres eleccions amb la nova llei, UP va superar els resultats anteriors, i va aconseguir el 57% dels vots, i JARC el 28%. Asaja quedava sense representació perquè no va obtenir el 15% dels vots exigits per llei.

La situació d’Asaja a Catalunya és, doncs, precària. Per contra, aquesta organització –tradicionalment a l’òrbita dels interessos del PP– es manté com una de les principals interlocutores de l’actual govern espanyol. A COAG s’emmarca JARC, organització de la qual va marxar UP per fundar la confederació Unión de Uniones. Des de fa temps, la Unión es vetada per la resta d’organitzacions, al·legant que no té representació a tot el territori estatal. No els falta raó: sols Catalunya, Castella-Lleó i Madrid han fet eleccions, malgrat que la llei espanyola del 2014 obliga a fer-ne a totes les comunitats autònomes i en l’àmbit estatal.

JARC vol votar en funció de les hectàrees

David Borda, responsable de la fruita dolça de JARC i assistent a la reunió del grup de treball en què es traçarà el pla pel futur del sector, justifica l’expulsió d’UP: “No paren de mentir. UP no pot assistir a les reunions perquè no té representativitat a totes les comunitats autònomes.” I sobre Catalunya hi afegeix: “La llei s’ha de complir aquí i allà, però si volen canviar-la fem-ho així: no pot tenir el mateix pes el vot d’algú amb 2 hectàrees que el d’algú amb 1.000.” El seu homòleg a UP, Josep Cabré, assegura: “Volem que cada pagès pugui escollir els seus representants, i no un polític a dit.” El sindicat assegura que el ministeri escull la representativitat a les taules amb censos irreals del 1998 i el 2002, que han canviat fins a un 40%.

El diputat Jaume Moya (ECP) preguntarà al Congrés si el govern espanyol pensa complir la seva llei i convocar eleccions estatals agràries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona