Economia

La Generalitat va captar 70 projectes d’inversió de fora

Les empreses estrangeres van invertir un 31,3% menys però van crear més llocs de treball que al 2016

Fins al juny, Catalunya ja ha captat 175 milions d’euros

Els Estats Units, qui més aporta

La Generalitat de Catalunya va captar durant l’any passat un projecte d’inversió estrangera cada 5 dies i va assolir la fita històrica de 70 projectes d’inversió estrangera materialitzats, malgrat que el 2017 va ser l’any de les càrregues policials contra els votants de l’1-O i tot i el decret de trasllat de seus socials que el govern del PP va posar en safata a les empreses que volien marxar o els missatges catastrofistes que l’economia catalana s’enfonsava. La xifra de la inversió estrangera, segons les dades amb què treballa el Govern a partir de l’agència per a la competitivitat empresarial Acció, va ser de 241,04 milions d’euros, un 31,3% menor a la registrada l’any 2016, que va ser de 351 milions d’euros. Però els projectes van ser més (70 front els 68 d’un any abans) i també els llocs de treball creats van ser més nombrosos: 3.217 front els 2.870 d’un any abans.

La tendència positiva continua durant la primera meitat del 2018 i fins al juny s’han captat ja 175 milions d’euros d’inversió estrangera, segons va reconèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. La titular del departament va explicar que quan es parla d’inversió estrangera és preferible analitzar els quinquennis que no pas els moviment anuals perquè les inversions són processos que duren anys. En aquest sentit, la inversió estrangera entre els anys 2013 i 2017 (4.064 milions d’euros) va ser un 34% major en relació a la del període anterior, entre els anys 2008 i 2012 (3.035 milions d’euros).

Chacón va recordar també que entre els mesos de gener i de juny d’enguany, segons el Financial Times, s’han anunciat ja 102 nous projectes d’inversió estrangera a Catalunya i que la Generalitat ha captat una inversió de 175 milions, la qual cosa, segons Chacón, podria significar assolir un nou rècord.

La consellera reconeixia ahir que la xifra facilitada pel Govern només contempla la inversió industrial captada o acompanyada per Acció (i no pas vendes d’accions, com per exemple contemplen altres fonts, com el Ministerio de Industria) i no comptabilitza les inversions “que es fan de manera espontània o a través de les filials de multinacionals que ja tenen instal·lacions aquí”. Segons va explicar Joan Romero, conseller delegat a Acció, l’agència pública capta entre el 60% i el 70% dels projectes d’inversió estrangera que es fan a Catalunya.

La majoria dels projectes captats (el 40% del total) van ser del tipus anomenat greenfield, és a dir, per part d’empreses que tenen un establiment previ a Catalunya i opten per ampliar les instal·lacions o ubicar-hi plantes noves. Aquestes inversions no només consoliden les ja existents sinó que permeten l’ampliació de llocs de treball. Entre les majors inversions registrades l’any passat a Catalunya, Romero va destacar els set projectes anunciats per Amazon o la nova planta d’inhaladors de Boehringer Ingelheim a Sant Cugat del Vallès.

En aquest sentit, la majoria de capital invertit l’any passat va procedir d’empreses dels Estats Units (24,3%) i del Japó (11,4%), malgrat que el rànquing de nacionalitats de les 8.642 empreses estrangeres establertes a Catalunya l’any passat l’encapçalen Alemanya i França (25% del total), seguides dels Estats Units (12%), Itàlia (9%), els Països Baixos i el Regne Unit (8%). Per sectors, el primer va ser el de les TIC (28,6%), seguit de l’automoció (11,4%).

LA XIFRA

95,3
euros
d’inversió estrangera ha rebut Catalunya per cada euro públic de pressupost de totes les oficines a l’exterior.

L’impacte del trasllat de seus

La consellera Àngels Chacón va explicar ahir que la conselleria està elaborant un informe per conèixer l’abast del trasllat de seus socials d’empreses emparades pel decret-llei que va afavorir la seva sortida i que va qualificar de “deslleialtat” econòmica. “No volem fer un discurs catastrofista del trasllat de seus ni un de triomfalista dient que no ha passat res. No nego que hi ha hagut un impacte però volem saber quin ha estat l’abast”, va dir. “Parlar només de les empreses que han marxat no serveix de res”, va dir, i va assegurar que el Govern farà el possible perquè tornin o en vinguin de noves. “Ens agradaria que el decret es derogués però no donarem incentius fiscals a les empreses que han marxat perquè ara tornin”, va dir, “seria premiar les que han marxat”. Per a Chacón, el millor marc d’estabilitat que té Catalunya és el Pacte Nacional per a la Indústria, que cap altre territori té.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA