Economia

El projecte Castor enfila la recta final

Escal UGS començarà les obres de construcció del magatzem de gas submarí a la costa de l'Ebre aquesta primavera

Fonts d'Escal UGS han explicat que la promotora del magatzem de gas submarí està pendent de rebre durant les pròximes setmanes l'autorització administrativa del Ministeri d'Indústria, el darrer permís que li fa falta per tirar endavant el projecte. Des que el 2008 l'Estat va donar la concessió del projecte Castor a Escal UGS, l'empresa ha superat tota la tramitació administrativa. En aquest sentit, preveu iniciar les obres del projecte Castor aquesta primavera. De fet, s'han iniciat els treballs previs a la planta d'operacions terrestre, on l'empresa ha iniciat l'adequació paisatgística de la parcel·la, que ocupa una superfície de 28 hectàrees i és de la seua propietat.

Tot i que la parcel·la de la planta d'operacions terrestre està al terme municipal de Vinaròs, es troba a només cinc quilòmetres de distància d'Alcanar, on hi ha un moviment social contrari al projecte. Escal UGS ha instal·lat una tanca a tot el perímetre de la finca per raons de seguretat, fet que ha aixecat recels entre els membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. També ha arrencat la vegetació de la finca, on plantarà 6.000 tarongers que ha adquirit a productors de plançons d'Alcanar. Pel que fa als residus dels tarongers que s'arrencaran, s'utilitzaran per produir biomassa. Aquests treballs formen part de l'adequació paisatgística de la planta terrestre, que limita amb l'autopista AP-7 i el camí dels Canareus. En aquesta planta hi haurà els equips de compressió per a la injecció de gas i també les unitats de separació de CO2 i SH2, amb xemeneies de 20 metres d'altura, així com les oficines d'administració, un taller i un heliport. Per tal de facilitar l'accés a la finca, Escal UGS construirà una rotonda al punt quilomètric 19,5 de la carretera CV-11 de Vinaròs, una actuació que tindrà un cost de 350.000 euros i que facilitarà el trànsit per aquesta via, per on passen una mitjana de 4.900 vehicles al dia, a la vegada que oferirà una accés més àgil i segur a la planta d'operacions terrestre del projecte Castor. Les obres de la rotonda començaran d'aquí a unes setmanes i estaran acabades en el termini de tres mesos. Per poder executar els treballs de la planta terrestre, l'empresa ha fet efectiu el pagament de 2,6 milions d'euros a l'Ajuntament de Vinaròs en concepte d'impost d'obres.

En marxa el 2012

Escal UGS sosté que ha obtingut tots els permisos administratius per fer el magatzem de gas submarí en els terminis previstos, i per això manté que el projecte Castor s'incorporarà al sistema gasista estatal el 2012, com està previst en la planificació estratègica dels sectors d'electricitat i gas (2008-2016) del Ministeri d'Indústria. Aquesta actuació suposarà una inversió de 1.289 milions d'euros i es considera estratègica per al sistema gasista.

CRONOLOGIA

1973
L'empresa Shell descobreix el jaciment a Amposta
1973-1989
Es van extreure 56 milions de barrils de petroli. Shell va tapar els pous utilitzats i va desmantellar la plataforma marina
1996
L'empresa Espanya Canadà Resources (ara Escal UGS) és autoritzada pel Ministeri d'Indústria per investigar la idoneïtat de la conversió del jaciment de petroli en magatzem de gas
2004
Escal UGS fa els primers sondejos
Fins 2007
L'empresa inverteix 30 milions d'euros en estudis per verificar la viabilitat del projecte
2008
El consell de ministres dóna a Escal UGS la concessió del projecte Castor. S'inicia la tramitació de permisos per fer el magatzem de gas

1.900 milions de metres cúbics de gas emmagatzemats

El projecte Castor forma part de la planificació dels sectors de l'electricitat i el gas aprovada pel Consell de Ministres el 2006 i està qualificat com una actuació «urgent». Ara hi ha dos magatzems subterranis de gas a l'Estat: Serrablo, a Osca, i Gaviota, a Biscaia, en aquest últim cas també sota el mar, com el que es projecta fer a la costa de Vinaròs.

La instal·lació inclou una plataforma marina, un gasoducte i una planta d'operacions terrestre. Pel que fa a la plataforma marina, se situarà sobre l'estructura geològica de l'antic jaciment petrolier d'Amposta i disposarà de dues seccions: una plataforma de pous i una altra de processos. Des de la plataforma de pous es perforaran tretze pous a la part més elevada del jaciment i distribuïts de manera uniforme per facilitar les operacions d'emmagatzematge, injecció i extracció de gas natural. Vuit d'aquests tretze pous s'usaran de manera reversible, mentre que la resta es dedicaran exclusivament al control continu de l'evolució de les pressions i els moviments d'aigua i gas a l'interior del jaciment.

Quant a la plataforma de procés inclourà els equips de compressió necessaris per a la injecció del gas al jaciment i les instal·lacions de tractament per a depurar-lo en els períodes d'extracció de gas. Aquesta plataforma de procés es connectarà amb la planta d'operacions terrestre a través d'un gasoducte de 30 quilòmetres de longitud, 22 dels quals seran submarins. Finalment, a la planta d'operacions terrestre hi haurà els equips de compressió per a la injecció i el tractament del gas extret. Aquesta planta també quedarà connectada amb la xarxa de gas.

Pel que fa a la capacitat total d'emmagatzematge del projecte Castor, serà de 1.900 milions de metres cúbics de gas natural. D'aquest volum total, 1.300 milions de metres cúbics seran gas net, que es podrà injectar i extreure amb regularitat, mentre que els altres 600 milions s'estima que quedaran immobilitzats a l'interior del jaciment durant tota la vida operativa del projecte Castor i la seua funció serà la d'omplir espais de difícil drenatge i fer d'aïllament entre el gas útil i l'aqüífer. Quant a la capacitat de producció, és de 25 milions de metres cúbics per dia, una quantitat que equival al 25% del consum mitjà diari de gas natural a l'Estat.

El procés d'injecció de gas començarà amb l'entrada de gas natural a la planta d'operacions, on serà comprimit per transportar-lo pel gasoducte a la planta marina; allà es tornarà a comprimir i s'injectarà als pous, una tasca que durarà uns sis mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona