Economia

El govern revisa a la baixa la previsió de creixement

Resta un punt i mig a l’estimació de l’octubre i espera un PIB del 4,9% per a enguany, pels efectes negatius de la guerra a Ucraïna

Els nivells previs a la pandèmia no s’assoliran fins a l’any vinent

L’esclat de la guerra a Ucraïna ha generat un viratge en l’escenari macroeconòmic immediat que ha fet que el govern hagi revisat a la baixa la seva previsió de creixement per a l’economia catalana. Així, si l’octubre passat la Generalitat preveia un creixement per al conjunt d’aquest any del 6,4%, el quadre macroeconòmic difós ahir estima que enguany el producte interior brut avançarà un 4,9%, un punt i mig menys de l’esperat a la tardor.

Segons un comunicat del Departament d’Economia, l’esclat del conflicte a Europa i les sancions que s’imposaran a Rússia han fet empitjorar les perspectives amb una “nova pertorbació negativa”, quan l’activitat econòmica encara no s’havia refet del tot de la reculada provocada per la pandèmia. Fenòmens com la inflació, la caiguda de la confiança de les llars i les empreses i la crisi de l’oferta constitueixen “efectes desfavorables”, alguns dels quals es podrien compensar gràcies a les escasses restriccions contra la covid-19 i els límits que s’han anat imposant als preus de l’energia, juntament amb el retorn del turisme estranger.

De cara al 2023, el departament espera una desacceleració del creixement del PIB, que quedaria en un 2,9%, gràcies a la demanda interna, la inversió i a l’impuls dels fons europeus Next Generation. D’aquesta manera, segons la previsió del govern, “la recuperació plena dels nivells anuals previs a la pandèmia arribaria el 2023”, any en què, segons va confirmar ahir mateix el conseller d’Economia, Jaume Giró, la taxa d’atur caurà per sota del nivell psicològic del 10% i quedarà en un 9,9%. Giró, que va intervenir en un acte de la Cambra de Sabadell, va valorar la “solidesa” dels fonaments econòmics del país”.

LA XIFRA

85.000
llocs de treball
es crearan a Catalunya aquest any, segons la previsió del quadre macroeconòmic difós pel govern.

Acció aconsegueix 612 milions en inversió forana

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va informar ahir que Acció, l’agència del govern per a la internacionalització, va atreure l’any passat 82 projectes d’inversió estrangera, especialment d’Europa i els EUA, per valor de 612 milions d’euros. Aquesta xifra suposa un 28% més que el 2020 i la creació de 3.122 llocs de treball. D’aquest volum total d’inversió, “dos de cada tres euros provenen de projectes industrials, i dos de cada tres llocs de treball són de caràcter tecnològic”, va subratllar el conseller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS