Economia

Sis cooperatives d'habitatges crean una entitat per aconseguir sòl

Immobiliari

Sis cooperatives d'habitatges de Catalunya, entre elles les vinculades als sindicats CCOO, UGT i USOC, han creat una cooperativa de segon grau per poder afrontar promocions d'envergadura i aconseguir sòl on construir-les.
La nova cooperativa de segon grau s'anomena Grup Valuaris i està formada per les cooperatives d'habitatge Habitatge Entorn (de CCOO de Catalunya), Llar Catalonia (UGT), Habitatge Social (USOC), Lloc Nou, Proha i Por Font, aquestes dues últimes vinculades a l'empresa Sogeur.

Les sis cooperatives que componen Valuaris pertanyen a la Federació de Cooperatives d'Habitatge de Catalunya i suposen actualment el nucli dur i més consistent d'aquest sector de l'economia social en aquesta comunitat.

El secretari del consell rector de la nova cooperativa de segon grau, Jordi Llorens, ha explicat que els objectius que es persegueixen amb la constitució d'aquesta entitat són aconseguir la màxima transparència i qualitat en l'activitat cooperativa, així com la garantia social a l'hora de desenvolupar operacions de construcció d'habitatges d'envergadura.

Es tracta de crear una "plataforma potent" de cooperatives que porten anys treballant en projectes immobiliaris, ha afegit Llorens, que s'han dotat d'un règim intern i seran auditades per empreses independents.

De la seva banda, el president del consell rector de la cooperativa d'habitatges de la USOC, Francesc Giménez, també membre de la nova entitat de segon grau, ha apuntat que s'espera també aconseguir l'accés a sòl on construir habitatges en règim cooperatiu, a través de convenis amb administracions.

El procés que ha portat les sis cooperatives a constituir una associació de segon grau no ha estat fàcil ni curt, ja que els representants d'aquestes entitats han negociat durant un any fins aconseguir signar davant un notari de Barcelona l'octubre passat la constitució de Grup Valuaris.

Proha i Por Font són dues cooperatives que gestiona el grup Sogeur, que també compta amb altres empreses cooperatives d'habitatges com Suma, Tercer Mil·leni, Cooperativa del Teu Barri, Projecte Habitat 2000 i Llars de Catalunya.

Activitats prèvies
En els últims dos anys, Sogeur ha desenvolupat promocions d'habitatges en règim cooperatiu a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) a través de Por Font; en l'Illa Robadors de Barcelona (Coop. Del Teu Barri); al carrer Cristóbal de Moura de Barcelona (Habitatge 2000) i al Vendrell -Tarragona- (coop. Suma).

De la seva banda, Habitatge Entorn ha construït més de 5.000 habitatges des de la seva constitució l'any 1989 i té promocions en l'actualitat en deu municipis catalans, inclosa la ciutat de Barcelona.

Lloc Nou té deu anys de vida cooperativa, durant els que ha fet més de 1.500 habitatges, amb uns 236.000 metres quadrats construïts, i la seva seu social està ubicada a Sabadell. El nou president del Grup Valuaris, Pere Esteve, és el representant d'aquesta cooperativa.

La cooperativa d'habitatge de la USOC ha edificat en deu anys unes 450 cases a tot Catalunya i actualment en té altres 140 en tramitació i projecte, ha explicat el president del consell rector, Francesc Giménez.

De la seva banda, la cooperativa vinculada a la UGT de Catalunya, Llar Catalonia, ha desenvolupat unes quaranta promocions amb més de 300 habitatges i actualment construeix habitatges a Llançà, Quart i Salt (Gironès), Banyeres del Penedès (Baix Penedès) i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.