Economia

KO al lloguer forçós

Habitatge

El govern haurà de refer la llei pel dret a l'habitatge, després que el Consell Consultiu hagi considerat inconstitucional l'expropiació de pisos per destinar-los al lloguer forçós. El dictamen del Consultiu sobre la llei pel dret a l'habitatge va arribar al Parlament tot just ahir a la tarda, però ja havia estat publicat al matí per un diari madrileny.

"Em sento com un membre de l'oposició al chavisme després del referèndum", deia cofoi un diputat de CiU que ha intervingut en el debat d'aquesta llei. Els nacionalistes i el PP havien fet de l'oposició al lloguer forçós l'eix de la seva postura contrària a aquesta norma i al Pacte Nacional per l'Habitatge, i ahir van veure amb satisfacció com el Consultiu els donava la raó.

Socialista en contra
Van votar contra el lloguer forçós els dos membres del Consultiu proposats per CiU, el del PP i una del PSC. El vot contrari d'Antònia Agulló, catedràtica de dret tributari, va decantar la balança perquè aquest punt fos considerat inconstitucional. Agulló és propera al conseller d'Economia, Antoni Castells.
Aquest vot crida especialment l'atenció, ja que els diputats socialistes van recolzar la llei amb aquest punt inclòs. Teòricament els membres del Consultiu són lliures de votar segons el seu criteri, però de fet els seus posicionaments tendeixen a reproduir els dels partits que els van proposar, i dels que depèn la seva renovació com a membres del Consell Consultiu. L'altre membre proposat pels socialistes, Pere Jover, president del Consultiu, va votar a favor del lloguer forçós.

Tot i el vot favorable del PSC, fonts del govern insistien que el president José Montilla "sempre s'havia oposat a aquest punt", i que havia maldat per treure'l de la llei; però que l'oposició frontal dels seus socis d'ICV i de CCOO, com a signants del Pacte Nacional per l'Habitatge, havien dissuadit Montilla de lliurar aquesta batalla interna entre el tripartit, confiant que el Consultiu ja faria aquesta feina.

Adaptar la llei
Encara sense haver llegit el dictamen, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar (ICV), va declarar que el govern "ajustarà a dret" el lloguer forçós i "conciliarà la mesura amb la realitat". Tot i que el Consultiu va tombar el punt estrella de la llei, el del lloguer forçós, Baltasar va considerar que el consell "valida globalment" la llei i en manté la filosofia. El conseller va insistir ahir que "serà fàcil" que el lloguer forçós pugui entrar a la futura llei pel dret a l'habitatge.

Amb tot, el dictamen del Consultiu no obliga el govern, que de fet n'ha prescindit en normatives de gran abast, com la llei estatal de dependència. El Consell va considerar que envaïa competències catalanes, però el govern no la va recórrer al Tribunal Constitucional.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

Barcelona