Economia

La Caixa proposa retardar la jubilació fins als 70 anys

Estudi

Un informe del servei d'estudis de La Caixa proposa retardar progressivament l'edat de jubilació fins al 70 anys amb l'objectiu de reduir la despesa pública en pensions, sanitat i polítiques de dependència.
La caixa d'estalvis catalana torna a analitzar aquest espinós assumpte i recorda que si avui en dia hi ha una persona en edat de treballar per cada jubilat, aquesta taxa se situarà per sota de les dues persones a partir de l'any 2050.

L'informe suggereix que per reduir la despesa s'hauria d'utilitzar tota la vida laboral per calcular la quantia de la pensió, fer un ús més gran del copagament en la sanitat o endarrerir l'edat de jubilació.

Aquestes mesures haurien d'anar acompanyades de polítiques públiques d'estalvi i millores en el tractament fiscal de l'estalvi dels particulars, ja que els ciutadans hauran de fer front a una part més gran de les despeses associades a l'envelliment.

"Retardar l'edat de jubilació sembla factible davant l'augment de l'esperança de vida i el nivell de salut", recull l'anàlisi de La Caixa. L'entitat financera proposa fer aquest canvi de manera gradual per fer-lo més fàcilment acceptable per la ciutadania: "Si cada any retardem sis setmanes l'edat de jubilació, aquesta arribaria als 70 anys el 2050, i es reduiria per a aquell any la població en edat de jubilació en un 20%".

El pes sobre el PIB
Per donar força als seus arguments, La Caixa assenyala que sense canvis en les polítiques actuals la despesa en pensions podria arribar a suposar el 2050 el 15% del PIB, set punts per sobre del nivell actual. A més, assegura que la despesa sanitària podria créixer també amb força i situar-se entre el 4% i el 5% del PIB d'aquí al 2050.

Igualment, el servei d'estudis de l'entitat financera assegura que és probable que "tard o d'hora" es plantegi en la sanitat un ús més intens del copagament per part de l'usuari com a "instrument per racionalitzar la demanda".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.