Economia

El litre d’oli d’oliva verge s’ha encarit 7,3 euros de mitjana des del gener

En funció de la marca i l’establiment, hi ha unitats del producte que s’han apujat un 141,5% des de principi d’any

Els consumidors fa dies que ho comproven i les associacions de consumidors hi han posat xifres: les ampolles d’oli d’oliva verge d’un litre que es venen als supermercats han experimentat una pujada rècord de 7,36 euros des del gener. Així ho assegura l’associació Facua, que puntualitza que en el cas de l’oli d’oliva verge extra, la pujada ha estat inferior, d’una mitjana de 3,6 euros per litre, segons un estudi comparatiu de sis grans cadenes de distribució.

En aquest sentit, l’organització demana al Ministeri de Consum que obri una investigació sobre els increments de marges de beneficis que presumiblement s’estan produint tant en el cas de l’oli com en altres aliments bàsics subjectes a la rebaixa de l’IVA. Segons recull l’ACN, per marques i establiments, la pujada més alta detectada ha estat la de la garrafa de 5 litres de Carbonell a la cadena francesa Carrefour, que ha passat de 26 a 62,79 euros, un 141,5% més.

Facua recorda que els increments d’aquests productes bàsics estarien “prohibits mentre estigui vigent la mesura fiscal” no permet cap encariment que no sigui derivat d’una pujada dels costos.

Segons l’informe, el preu mitjà del litre de verge extra es pagava a 6,61 euros a principi d’any, una vegada aplicada la rebaixa de l’IVA del 10% al 5% en aquest producte. A principi d’octubre, la mitjana d’aquests olis se situa a 10,27 euros per litre, un 55,4% més car.

Facua també denuncia la pujada del 110,7% del litre de verge extra marca Coosur varietat hojiblanca a la cadena Eroski. A principis d’any es venia a 5,69 euros, mentre que actualment es paga a 11,99 euros, és a dir, 6,30 euros per litre més car. Gairebé idèntic ha estat l’encariment que s’ha produït a Alcampo, un 110,3%, aquesta referència on ha passat de 5,70 a 11,99 euros des de començament d’any. La següent pujada més gran s’ha registrat a la garrafa de 5 litres de verge extra Carbonell a Alcampo, tot passant de 25,72 a 49,99 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona