Economia

L’estrella de Miró, també a la roba infantil xinesa

Comerç

Si un català viatja a Hong Kong i fa una volta per les seves principals zones comercials, tindrà molts números de trobar-se amb un dels establiments de la cadena de roba infantil Abebi. Si s’hi fixa serà també perquè el logotip d’Abebi és pràcticament idèntic a l’estrella de La Caixa creada per Joan Miró. L’única diferència és que la rodona groga de l’emblema està col·locada per sobre i no sota de l’estrella.

Abebi és coneguda al sector de la moda perquè és una de les poques companyies especialitzades en la comercialització a Hong Kong i a la Xina de roba infantil de marques de luxe com DKNY, Dolce & Gabanna o Armani. Per als pares xinesos d’alt poder adquisitiu, l’estrella de Miró no seria el distintiu d’una caixa d’estalvis sinó el logotip d’uns establiments que troben als millors centres comercials de Hong Kong, Xangai i Pequín.

Fins l’any passat, l’emblema d’Abebi era exactament idèntic al de La Caixa però en els últims mesos s’hauria aplicat la modificació de canviar la posició de la rodona groga. Abebi no ha volgut aclarir des de quan utilitza l’estrella ni tampoc ha respost a d’altres preguntes per part d’aquest diari.

No obstant això, es pot apuntar que el canvi podria estar vinculat al recent interès de La Caixa d’accedir al mercat bancari xinès. El grup financer català va segellar una aliança amb un dels grans bancs de Hong Kong, el Bank of East Asia, adquirint el 9,13% del seu accionariat. A la República Popular de la Xina, La Caixa té una oficina de representació a Pequín i vol obrir-ne una altra a Xangai. L’entitat presidida per Isidre Fainé va donar l’agost passat 1 milió de dòlars –736.000 euros– per a la reconstrucció d’un hospital a la zona devastada pel terratrèmol del maig passat a la província de Sichuan.

Fonts de La Caixa asseguren que tenen constància de l’ús indegut del seu logotip per part d’Abebi. “S’estan realitzant els tràmits necessaris per defensar els seus drets [de La Caixa] davant les autoritats competents de la Xina”, segons les mateixes fonts.

Un possible cas de pirateria
El cas d’Abebi és singular perquè, si bé a la Xina és habitual la pirateria industrial a tots els nivells, a Hong Kong és una excepció. El diari de Pequín China Daily informava fa cinc anys que Abebi és propietat del matrimoni format per Sing Kwun-Yim i Gordon Butt Sze-Hoi.

El finançament de la companyia va ser al principi possible gràcies al patrimoni que Sze-Hoi havia acumulat com a corredor de borsa, segons el rotatiu esmentat. Aquest mitjà també explicava que la principal prioritat d’Abebi era l’expansió a la Xina franquiciant els punts de venda. Abebi Limited va ser fundada el 1992 i té entre 50 i 100 empleats, segons el registre d’empreses del portal d’Internet Kompass.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Diputació i Cecot renoven el programa per garantir el relleu d’empreses en actiu

Terrassa

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA
TURISME

L’hotel Sa Punta es modernitza i explora allargar temporades

BEGUR

El preu s’encén i s’apaga

Barcelona
Anna Colomer
Coach i experta en dinàmiques d’alt impacte

“L’impacte emocional de caminar sobre vidres i brases transforma”

Barcelona
Informació especial

Windforce 3D apropa la impressió 3D a les activitats més industrials