Economia

Adicae insta la CNMV a investigar la decisió del Santander de congelar els estalvis de 42.300 clients

Crisi financera

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances, l'Adicae, ha instat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a obrir una investigació "exhaustiva" sobre la decisió de congelar els estalvis de 42.300 clients durant dos anys.

La CNMV ha confirmat a l'AVUI.cat que ha rebut aquesta petició i que, com fa amb totes les cartes i comunicacions que rep, l'analitzarà i contestarà l'associació.

La decisió del Santander és inèdita a l'Estat però completament legal, ja que la normativa espanyola preveu una suspensió com aquesta si la quantitat que es demana supera el 10% del capital del fons, com és el cas.

Un 80% dels inversors del fons Banif Inmobiliari FII del Santander, amb 42.300 clients, han coincidit a demanar el reemborsament anticipat dels seus diners per un volum de 2.617 milions d'euros. Atrapat en un exercici impossible, el banc presidit per Emilio Botín ha pactat amb la CNMV que retornarà la inversió en 2 anys.

I és que el problema és que el gruix d'aquest patrimoni està invertit en immobles que tenen llogats. És a dir, que no disposa de líquid suficient per fer front als diners que reclamen els inversors.

Davant la notícia, Adicae ha enviat una carta al regulador per exigir la paralització d'aquesta petició i sol·licitar que obligui el Santander a tornar als seus clients totes les inversions dipositades. Fins ara, el grup que presideix Botín no facilita les dades d'afectats per territoris.

Segons Adicae, és incomprensible que l'entitat "només" vulgui abonar el 10% de les inversions dels seus clients aquest any i els ofereixi préstecs "en condicions de mercat" per a la resta. Banif "es proposa prestar als seus clients el seus propis diners i cobrar per això, un fet que és inqualificable", ha assegurat un portaveu l'organització.

Concretament, i segons ha informat el banc, els que hagin fet la sol·licitud de rescat de la seva inversió podran recuperar els seus diners abans del 27 de febrer i el Santander els tornarà inicialment el 10% del patrimoni. Serà en dos pagaments, el 9 de març i el 5 de maig, i després començarà un procés de venda dels seus actius.

En aquest context, l'Adicae ha convocat per avui diverses assemblees informatives adreçades als clients afectats. A Barcelona serà a les set del vespre al carrer Entença, número 30. També hi haurà reunions informatives a Madrid, Saragossa, València, Càceres, Mèrida, Valladolid, Sevilla i la Corunya.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.