Economia

L'èxit de la subhasta de bons no frena una prima de risc que puja a 402 punts

El Tresor aconsegueix col·locar 3.311 milions de deute, gairebé el màxim previst

La demanda duplica l'oferta però l'interès a tres anys s'apropa al 5%

Ni en una jornada en què el Tresor espanyol va col·locar una emissió de bons amb un èxit de demanda la prima de risc del deute no va baixar, i finalment va tornar a escalar per sobre dels 400 punts bàsics, fins als 402, i va marcar un nou màxim històric al tancament dels mercats, en els 398 punts bàsics. Això malgrat que dimecres es va relaxar i ahir va començar a la baixa, però les inseguretats als mercats són tan grans que el mínim indici que alguna cosa es pot tòrcer els fa tremolar. I passades les dues de la tarda, Trichet compareixia a la sala de premsa del BCE i decebia. I la prima de risc, amunt.

El risc-país va obrir ahir per sota dels valors de dimecres i va anar baixant, fins als 360 punts bàsics, mentre els bons espanyols a tres anys i a tres anys i mig es col·locaven amb certa facilitat, tot i que amb un cert sobrecost. La demanda va superar sobradament l'oferta, i el Tresor va col·locar 3.311 milions d'euros, xifra que se situa a la part alta de la forquilla que es va marcar com a objectiu, entre els 2.500 i els 3.500 milions. Els inversors en van demanar més del doble, gairebé 7.400, però menys que en altres ocasions.

La subhasta es va fer mitjançant dues col·locacions: una a tres anys, de 2.200 milions d'euros a un tipus d'interès del 4,9% anual, i una altra a tres anys i mig, de 1.111 milions a un 5,05% d'interès. Aquest 4,9% dels bons a tres anys, però, suposa el màxim des del 2008, quan es va pagar un 4,96%, i un increment de sis dècimes respecte al de l'emissió anterior, celebrada el 7 de juliol, fa menys d'un mes, i en la qual es va pagar un 4,32%. Segons càlculs dels tècnics d'Hisenda, el Tresor pagarà un sobrecost de 6,9 milions d'euros per aquest encariment. La nota positiva és que els bons a tres anys no han arribat al temut 5%. Al migdia la prima de risc va tornar a nivells de dimecres en espera de la compareixença de Trichet, que no va ser capaç de calmar els mercats i la prima es va disparar fins als 402 punts bàsics, i va estar a menys de dos punts de tancar per sobre del perillós nivell dels 400.

LA FRASE

Més del 60% de la demanda ha vingut de fora. El deute espanyol continua estant ben valorat pels mercats
Elena Salgado
Vicepresidenta econòmica del govern espanyol

Zapatero i Salgado, pendents i satisfets

Les vacances de José Luis Rodríguez Zapatero són ben particulars. A més de les anades i tornades de Doñana i de les reunions amb Elena Salgado, ahir el president espanyol va estar en contacte permanent amb la ministra d'Economia i el seu equip per conèixer de primera mà com evolucionava la col·locació
de bons.

Tant Zapatero com Salgado van quedar satisfets amb la subhasta, i la ministra va valorar com un “boníssim senyal” el fet que la demanda hagués duplicat l'oferta, tenint en compte “la volatilitat actual”. La vicepresidenta va destacar el fet que més del 60% de la demanda hagi estat d'entitats estrangeres perquè mostra que els mercats internacionals valoren el deute espanyol. En tot cas, l'agost no és un bon mes per finançar-se, amb tanta volatilitat, i per això el Tresor ha suspès la subhasta d'obligacions del dia 18 d'agost per manca de demanda, com ja havia fet altres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tractors tallen la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona