Economia

Merkel aterra a la llotja del Bernabéu

Es redimensionaran i es liquidaran entitats, es tancaran oficines i hi haurà rebaixes de sous i acomiadaments

Brussel·les exigeix que Rajoy freni la despesa autonòmica, apugi l'IVA i endarrereixi la jubilació

Tots i els eufemismes,és l'Estat i no la banca qui demana el préstec i l'avala i qui l'haurà de retornar

Rescat tou, d'acord, però rescat, al capdavall. I això significa que, per molts eufemismes que a La Moncloa busquin per disfressar-lo, és l'Estat espanyol (els seus contribuents i no els bancs) qui demana el préstec, qui l'avala i qui l'haurà de retornar amb interessos. Rajoy potser es podrà estalviar part de les retallades a la grega i la humiliació d'haver de cedir als homes de negre que diu Montoro la poca sobirania que li queda, però Merkel i la resta d'homòlegs no li pensen permetre que torni a fer el fatxenda amb el dèficit: a Brussel·les li exigeixen, d'entrada, que freni la despesa de les autonomies, apugi l'IVA aquest any, endarrereixi l'edat de jubilació i esmeni la reforma laboral per tallar la sagnia de l'atur juvenil.

Els pelotazos i l'endogàmia de la llotja del Bernabéu, o “l'avarícia, l'amiguisme i la intromissió política” als bancs i caixes que ahir denunciava The Guardian, haurien de tenir els dies comptats. Amb Bankia i la resta de morts vivents en mans d'Alemanya, les oficines bancàries aviat deixaran de fer la competència als bars als carrers de l'Estat. L'ajuda europea mai no és de franc i, en aquest cas, l'Eurogrup obligarà a fer un sanejament tan a fons de la banca que, en comparació, les condicions per rebre diners del FROB hauran estat una broma. Es redimensionaran i liquidaran algunes entitats, es tancaran sucursals, s'abaixaran salaris i s'acomiadaran treballadors. El Banc Sabadell, per exemple, ja ho ha hagut de fer perquè la Comissió Europea li validés la compra de la CAM: per compensar les ajudes públiques rebudes ha suprimit 450 oficines i ha de fer fora 2.200 empleats.

Tot plegat podria provocar que, almenys a curt termini, els bancs tanquessin encara més l'aixeta del crèdit a famílies i empreses. El Banc Central Europeu i l'Autoritat Bancària Europea guanyaran poder regulador i supervisor, arraconant un Banc d'Espanya amb la credibilitat sota mínims. I les inspeccions d'eurofuncionaris sobre el terreny, remenant directament els calaixos de les entitats, seran generalitzades. De fet, les entitats espanyoles no seran les úniques controlades per Brussel·les quan la unió bancària europea sigui una realitat, d'aquí a un any, segons els plans de l'eurocomissari Rehn.

Responsabilitat única

Tot i els esforços de Rajoy per fer-ho veure, l'Estat en cap cas no serà un simple canalitzador de l'ajuda europea, malgrat que els diners vagin del fons de rescat al FROB i, d'aquí, al forat de Bankia. L'Estat espanyol serà l'únic responsable d'aquest crèdit, passarà a ser-ne deutor i, fins que no hagi retornat tots els diners, estarà sotmès a una vigilància de Brussel·les comparable a la que tenen Grècia, Irlanda i Portugal.

Potser els inspectors europeus no aniran vestits de negre i treballaran amb més discreció que els de l'odiada troica a Atenes, però controlaran igualment que l'Estat retalli prou i faci les reformes exigides per poder retornar el préstec algun dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.