Economia

Mas avisa que el rescat dels bancs no és cap regal

Diu que, tot i ser l'opció menys traumàtica, s'han de tornar interessos

CDC confia encara a negociar el pacte fiscal

El president de la Generalitat, Artur Mas, va donar suport ahir a la intervenció europea de la banca espanyola perquè ni l'Estat ni Catalunya se'n podien “sortir sols” i va assenyalar que l'opció escollida és la “menys traumàtica”, tot i que va avisar que no és cap “regal”. Mas va recordar que s'hauran de pagar uns interessos del crèdit i va demanar que els diners es tornin “íntegrament” per tal d'evitar pèrdues en els ciutadans i els països europeus.

El cap de l'executiu català va fer aquestes reflexions en una compareixença que va realitzar a la Generalitat pocs minuts després de la roda de premsa del ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, i en què no va admetre preguntes. Va insistir en la importància que no s'hagi aplicat un “rescat en tota regla” que hagués provocat unes “condicions duríssimes” sobre les pensions, els funcionaris, etc. “S'ha evitat això i ho celebro”, va reblar. Amb tot, va fer servir el retrovisor per mirar enrere i afirmar que s'hauria d'haver tapat “l'hemorràgia” abans.

En referència a la situació de la banca a Catalunya, va sostenir que hi ha algunes entitats que ja estan prou sanejades i que no necessitaran cap ajuda.

Pel que fa a les perspectives de futur, Mas confia que aquesta operació serveixi per retornar la “confiança” i esvair els “dubtes”. També va remarcar que tot plegat ha de comportar que el sector torni a obrir l'aixeta dels crèdits.

CDC manté que els fets d'ahir no han d'influir gens en les reclamacions financeres catalanes, sobretot pel que fa al pacte fiscal. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, rebutja haver d'esperar més i opina que els diners per assolir el concert no depenen d'Europa: “Ja existeixen, perquè són els diners dels catalans.”

LA FRASE

Aquesta operació ha d'ajudar a generar una mica més de confiança en l'economia
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

L'oposició d'esquerres qüestiona la intervenció

Els partits d'esquerres del Parlament van mostrar més cautela i distància sobre el rescat que el govern. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va reclamar, d'una banda,“el màxim control del govern i els altres partits” i, de l'altra, més “transparència” per part de l'executiu de Mariano Rajoy. El líder dels socialistes, però, va admetre que, si el sistema financer necessita diners, “s'han de trobar i s'hi han de posar”, vinguin d'on vinguin. Molt més crítics van ser ICV-EUiA i ERC. El secretari general ecosocialista, Joan Herrera, va demanar debatre aquesta intervenció europea al Congrés ja que, segons va dir, la proposta “no és assumible”, perquè farà pagar la crisi als ciutadans. ERC tampoc no ho veu gens clar. “Com hem de confiar en aquesta decisió si totes les que s'han pres fins ara han estat equivocades?”, va demanar Oriol Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.