Economia

Els serveis ja copen la meitat dels expedients de regulació

Catalunya registra el 2012 la insòlita xifra de 5.852 ERO tramitats

El nombre de treballadors afectats creix un 48% respecte del 2011 però no se supera la dada del 2009

En línia amb les tesis d'informes com el de Manpower, en el qual fa uns mesos el catedràtic Josep Oliver alertava que les retallades estaven traslladant la destrucció d'ocupació a un sector que fins ara s'havia mantingut bastant al marge de la ferotge crisi, els serveis, ahir es va saber que més de la meitat dels expedients de regulació (ERO) presentats l'any passat a Catalunya van afectar empreses del sector terciari. Aquestes van tramitar 3.025 expedients, molt lluny de les xifres dels anys anteriors, quan es movien prop dels 1.100, 1.369 el 2011.

La indústria, amb 1.856 ERO, segueix molt castigada, mentre que en la construcció baixa el nombre d'expedients perquè fa anys que impulsa dures reestructuracions. És l'única xifra que baixa en un any nefast. El 2012, entre els 652 acomiadaments col·lectius (ERO d'extinció) i els 5.200 temporals es va superar l'anterior rècord, del començament de la crisi, i es va registrar la insòlita xifra de 5.852 expedients tramitats a Catalunya. Fins ara, el pitjor any havia estat el 2009, amb 3.565 expedients. L'enduriment de la recessió i, sobretot, la reforma laboral, que facilita tant el procediment com els motius per presentar un expedient en són els principals motius.

Tot i l'espectacular dada, el secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, valora positivament que 9 de cada 10 expedients presentats siguin de caràcter temporal, el 89% del total.

Disparat respecte del 2011

També va destacar ahir que en nombre de treballadors afectats, els 70.457 empleats que van ser acomiadats o van haver d'estar uns mesos a casa sense treballar l'any passat representen un descens del 46% respecte dels 131.350 afectats del 2009.

Això passa perquè després de les reestructuracions de les grans corporacions, en els primers anys de crisi, ara és el torn dels ajustos a les petites empreses. Com sempre, però, les dades tenen moltes lectures. La xifra actual de treballadors afectats no és tan gran com la del 2009 però s'ha disparat respecte de l'any passat, concretament un 48%.

Més de 37.000 persones incloses en llistes d'ERO provenen actualment de la indústria i 25.248, dels serveis.

El govern perfila les propostes per canviar la reforma

Que les empreses públiques puguin presentar expedients de regulació temporals i que un treballador afectat per aquest tipus d'ERO consumeixi com menys atur millor –ara pot cobrar fins a 180 dies sense que li suposi cap despesa en la seva prestació si finalment fos acomiadat– són algunes de les peticions que farà la Generalitat per millorar la reforma laboral. Els tècnics del Departament d'Empresa i Ocupació tot just estan perfilant el contingut d'una proposta que, després de rebre el vistiplau dels càrrecs polítics, serà presentada al Congrés dels Diputats. Ara fa un any, Convergència i Unió va donar suport a la normativa laboral del PP amb el compromís de fer-ne balanç dotze mesos després i presentar les esmenes que cregués oportunes.

El secretari d'Ocupació, Ramon Bonastre, no va concretar ahir ni quan es demanaran els canvis ni quins seran, però va avançar que el tema dels ERO a les empreses públiques és una de les modificacions en les quals s'està treballant. Al mes de desembre, quan era director de Relacions Laborals, Bonastre va indicar que tampoc havia tingut l'efecte previst l'eliminació de la tutela administrativa dels ERO.

Els legisladors creien que si l'autoritat laboral ja no havia d'autoritzar els expedients s'agilitzarien els processos, però a la pràctica això ha generat una gran inseguretat jurídica. La proposta de CiU, doncs, també podria tocar aquest apartat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que passaran aquesta temporada pel port

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona