Economia

La ‘llista Falciani' revela que Jordi Pujol Ferrusola va tenir un compte a l'HSBC de Ginebra

La documentació assenyala que va estar actiu entre el maig del 1994 i el febrer de 1995 però no precisa quants diners contenia ni els moviments fets

La família Luca de Tena, fundadora del diari ‘ABC' també va ser titular d'un compte al banc suís

Les dades extretes de la branca suïssa del Hong Kong Shanghai Banking Corporation (HSBC) per l'informàtic Hervé Falciani, assenyalen que Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat, també va tenir un compte en aquesta entitat. Així ho publica aquest dimarts El Confidencial en el segon lliurament dels documents de l'anomenada llista Falciani, que també inclou noms de la família Luca de Tena, fundadora del diari ABC.

En concret, Pujol Ferrusola i la seva dona, Mercè Gironès, van mantenir obert un compte a l'HSBC de Ginebra entre el 3 de maig de 1994 i el 2 de febrer de 1995, amb el que també estaven vinculats els tres fills de la parella, Mercè, Yoreli i Núria, aleshores menors d'edat. Es desconeix, però, quina quantitat hi tenia ingressada i quins moviments es van fer.

El diari digital apunta que el compte es va obrir quan Pujol i Ferrusola i Gironès administraven la societat Natural Stone. L'empresa del fill de l'expresident va aconseguir contractes amb l'administració publica, com l'encàrrec d'instal·lar 100.000 metres quadrats de marbre per a l'ampliació de l'Aeroport del Prat.

El fill de l'expresident s'hauria identificat davant el banc com a “economista director de finances” del “sector de l'explotació del marbre”.

Segons la fitxa de Pujol inclosa a la llista Falciani, el matrimoni hauria facilitat al banc com a adreça rebre la correspondència el número 5-15 del carrer Ganduxer de Barcelona, la mateixa que les societats Active Translation, Project Marketing e Iniciatives Marketing i Inversions S.A.

Es tracta de les tres societats que es troben sota investigació de l'Audiència Nacional per presumpte cobrament de comissions il·legals a canvi de la seva intermediació davant el poder polític.

Luca de Tena

El Confidencial revela avui que la família Luca de Tena, vinculada al diari ABC, figura també a la llista Falciani. La nissaga hi va arribar a tenir més d'1,33 milions d'euros entre 2006 i 2007.

En concret, Guillermo Luca de Tena Brunet –net del fundador del diari, Torcuato Luca de Tena–, mort el 2010 hi apareix com a titular d'un compte amb la seva dona Soledad García Conde Tartiere, en el que són cotitulars les filles del matrimoni, María Catalina i María Soledad Luca de Tena García Conde.

El diari precisa que fonts del grup Vocento han assegurat que la situació fiscal dels Luca de Tena ja s'havia regularitzat i que els comptes a Suïssa que poguessin haver existit estaven cancel·lades.

La investigació basada en els documents extrets per Falciani i coordinada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) va posar al descobert el nom d'alguns ciutadans espanyols que tenien comptes a Suïssa, com el del banquer Emilio Botín, desaparegut l'any passat; el pilot Fernando Alonso, resident durant uns anys al país helvètic; l'exvicepresident del Barça Alfons Godall; el germà dels ginecòlegs Dexeus, l'advocat Juan de Dios Dexeus; l'empresari Gustavo Buesa, que ha estat investigat pel cas Crespo de Lloret de Mar, i l'exdiputat del PSC Dídac Fàbregas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona