Economia

Lloret crea un fons per a treballadors en conflicte laboral

El protocol d'ajut s'ha redactat a iniciativa del grup d'ICV-EUiA com a part del pacte de pressupostos

L'Ajuntament de Lloret de Mar ha fet un pas en la protecció dels treballadors que es veuen immersos en conflictes col·lectius i no poden fer front al pagament dels rebuts més bàsics, i ha aprovat –fruit d'un acord de pressupostos amb el grup d'ICV-EUiA– un protocol perquè els treballadors en conflictes col·lectius que es queden sense ingressos no quedin tan desprotegits. El protocol permetrà cobrir el pagament de necessitats bàsiques com ara rebuts de serveis i subministraments, alimentació, lloguers i hipoteques, i de moment té una dotació pressupostària per a aquest any de 5.000 euros, que es pot ampliar en funció de les necessitats. El fons funcionarà com un préstec sense interessos que els treballadors hauran de retornar quan se solucioni el conflicte laboral.

El cas Marina Sand

El cas recent dels treballadors de l'antic hotel Selvamar (ara Marina Sand) ha estat, en part, el detonant d'aquest protocol. L'ACN informava ahir que, mitjançant la intermediació de la Inspecció de Treball, els amos de l'establiment s'han compromès per escrit a pagar abans de dimecres els salaris endarrerits (més de 30.000 euros). Els treballadors no ho veuen clar perquè, a més, no saben quan obrirà l'hotel.

Però com explica el regidor d'ICV-EUiA Xavier Rodríguez Pacios, el de Selvamar no és un cas únic, lamentablement. “Hi ha hotels que com a pràctica deixen penjats els treballadors quan tanquen de cara a l'hivern. Un d'aquests, fa un parell d'anys, va tancar i els va deixar a deure dues mensualitats. Va fer pagarés i va dir als empleats que anessin a cobrar-los al novembre, però no tenien fons”, explica Rodríguez Pacios, que anomena aquests hotelers “pirates”. “Hi ha empresaris com cal, però n'hi ha que no paguen ni treballadors ni proveïdors”, denuncia.

El protocol redactat determina quines necessitats poden ser objecte del suport, i que per cada conflicte es constituirà una Taula de Gestió i Avaluació formada pel regidor i el tècnic de promoció econòmica, serveis jurídics i un representant del comitè d'empresa o delegat sindical. El portaveu d'ICV-EUiA està molt satisfet que s'hagi aprovat el protocol a Lloret, però adverteix que és en part una prova, ja que no han trobat cap ajuntament a Catalunya que hagi fet un protocol com aquest. “Hem estat mirant ajuntaments de mitja Espanya i no hem trobat res, diria que som pioners”, avança. El regidor de Promoció Econòmica, Jordi Orobitg, va valorar que tant de bo el protocol no s'hagi d'activar, ja que significaria que no hi ha conflictes.

Per altra banda, Rodríguez Pacios va explicar que ja està molt avançada la redacció d'unes bases que han de permetre subvencionar empreses de comerç, serveis i restauració que contractin aturats. Les bases estableixen un seguit de requisits que s'han de complir, com ara que el contracte ha de ser com a mínim de tres mesos. Segons l'esborrany, l'ajut seria de 300 euros per mes i contracte, per un màxim de sis mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA