Economia

El PIB caurà un 12% el 2020, per créixer un 6,5% el 2021

Un informe de BBVA Research assenyala que la pèrdua de llocs de treball a causa de la pandèmia s’elevarà a 85.000

El PIB de Catalunya tancarà l’any 2020 amb una caiguda d’entre l’11,5% i el 12%, a causa de la pandèmia, i el 2021 la represa econòmica se situarà entre el 6% i el 6,5%, segons les previsions de BBVA Research.

Si aquest escenari es compleix, la pèrdua de llocs de treball a Catalunya s’elevarà als 85.000, entre el final del 2019 i el del 2021. Com s’afirma a l’informe Situació Catalunya, l’activitat econòmica a Catalunya s’ha reduït al voltant del 4,2% durant el primer trimestre, i un 18% al segon. La caiguda de l’activitat, segons els autors de l’informe, “s’explica per l’increment de la incertesa relacionada amb la pandèmia, l’establiment de les mesures de confinament i distanciament social necessàries per evitar el contagi i per la seva extensió per un període superior a l’esperat.” En el cas català, “caldria afegir un impacte més gran de la pandèmia en el consum, un menor impuls de la despesa pública i un pes més gran dels sectors de consum social.” A més, una exposició més gran al turisme i l’elevada dependència de la despesa dels no residents també han condicionat l’evolució de l’economia catalana.

Val a dir que, segons BBVA Research, aquest augment del PIB català de fins al 6,5% al 2021 de cap manera serà suficient per recuperar el nivell d’activitat previ a la crisi, i a la fi del 2021 es mantindrà encara més d’un 3% per sota del que es va observar al tancament del 2019. La incertesa es mantindrà, com assenyalen alguns indicadors de l’octubre, amb contraccions del 80% en allotjaments, 63% en restauració i 56% en moda. A més, les exportacions catalanes s’haurien reduït fins al setembre un 14,1% interanual.

La flexibilització de les restriccions va afavorir una important recuperació durant l’estiu: les exportacions de béns i la producció industrial van millorar de forma notable, amb unes contraccions del 7,6% i el 12% interanual, respectivament, molt més suaus que les del segon, del 30% quant a vendes de béns a l’exterior i del 20% en l’activitat industrial. Per contra, les pernoctacions hoteleres es van reduir un 66% a causa de la caiguda de les pernoctacions d’estrangers d’estrangers.

Quant al mercat laboral català, l’ocupació caurà el 2020 un 3,8%, per créixer un 1,3% el 2021, any en què la taxa d’atur mitjana s’elevarà al 14,4%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA
TURISME

L’hotel Sa Punta es modernitza i explora allargar temporades

BEGUR

El preu s’encén i s’apaga

Barcelona
Anna Colomer
Coach i experta en dinàmiques d’alt impacte

“L’impacte emocional de caminar sobre vidres i brases transforma”

Barcelona
Informació especial

Windforce 3D apropa la impressió 3D a les activitats més industrials

Informació especial

Un bon ‘financial life planning’ pensant en la jubilació

Assessora del departament laboral de Lleal Tulsà Assessors