Cultura

Blyton supera Rowling

Ni Hamlet, ni Mr. Darcy, ni Harry Potter, ni Oliver Twist, ni Dorian Gray. Els britànics prefereixen els Set Secrets, els Cinc, les alumnes de Torres de Malory o les bessones a Santa Clara, els entranyables personatges dels llibres infantils i juvenils d'Enid Blyton (1897-1968), que ha sigut coronada com l'autor més estimat pels lectors de la Gran Bretanya. Segons una enquesta portada a terme pel Costa Book Award entre 2.000 persones, Enid Blyton, la prolífica i exitosa autora que va posar de moda les històries de colles de nens detectius i d'internats femenins, és l'escriptora més estimada, per sobre dels grans autors clàssics de la literatura anglesa com Jane Austen (que ocupa el 4t lloc), William Shakespeare (5è lloc), Charles Dickens (6è lloc), Oscar Wilde (17è lloc) i les germanes Charlotte i Emily Brontë (que ocupen el 15è lloc i el 20è, respectivament).

Rowling i Tolkien

La creadora dels Set Secrets també ha desbancat autors de gran popularitat i èxit de vendes com la mateixa J.K. Rowling (que ocupa el 3r lloc), J.R.R. Tolkien (7è lloc), Agatha Christie (8è lloc) i Dan Brown (19è lloc). El segon de la llista és també un autor dedicat a la literatura infantil i juvenil, Roald Dahl, gràcies a llibres com En James i el préssec gegant, Charlie i la fàbrica de xocolata i Matilda. Queda clar que el record dels bons moments de lectura durant la infantesa deu haver influenciat el vot dels enquestats.

El resultat de l'enquesta demostra l'interès que encara desperta Blyton, que al llarg de la seva vida va publicar prop de 800 llibres, que inclouen 5.000 contes. Els llibres de la prolífica escriptora van marcar més d'una generació, ja que va començar a escriure el 1922, el 1926 ja era una autora conegudíssima i es va mantenir activa durant 40 anys. Al llarg d'aquest període va vendre 200 milions d'exemplars. Però les xifres actuals són encara més espectaculars: ven 11 milions de còpies de les seves obres en un any, un milió de la sèrie dels Cinc i tres milions per a la sèrie de Noddy.

El cert és que Enid Blyton guanya en totes les xifres una altra reina de la literatura infantil: J.K. Rowling. La creadora de Harry Potter només guanya Blyton per la celeritat amb què ha venut els set llibres de la sèrie del jove mag: només en deu anys, 325 milions de còpies.

La insistència de Blyton

Sembla evident que la màgia de Harry Potter potser fascina més els nens i joves (i més d'un adult) d'avui en dia que els personatges d'una altra època d'Enid Blyton, però malgrat això, l'interès per l'autora persisteix. Aquesta és la raó per la qual no es deixa de reeditar la seva obra arreu del món.

En català ha sigut molt traduïda; l'han editat Joventut, Molino, Toray, Cadí i Columna. A la Gran Bretanya se'n prepara una reedició especial: un lot de vint llibres amb exemplars de la sèrie dels Cinc, l'Arbre Màgic i Torres de Malory.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.