Medi ambient

meteorologia

Activen l'alerta per la baixada de temperatures

La Generalitat recomana extremar la precaució per l'onada de fred i el risc de nevades i gebrades

Els models meteorològics insistien ahir en una fred excepcional de divendres a diumenge

A mesura que s'acosta, es confirma que l'onada de fred siberià arribarà amb força aquest cap de setmana a tot Catalunya. Els models meteorològics van oscil·lar ahir al llarg del dia entre diverses previsions, però al vespre ja coincidien tots en què la baixada de temperatures serà molt notable i protagonitzaran un episodi excepcional, tot i que faltarà saber si serà històric.

Pendents que avui es vagi concretant més l'entrada i la intensitat de l'aire fred, l'evolució prevista és que les temperatures vagin baixant progressivament fins que dijous a la nit i divendres comenci a arribar l'onada de ple. Els termòmetres marcaran davallades de fins a deu graus respecte a les xifres d'ahir i d'avui, i la fred es mantindrà tot el cap de setmana. Durant dissabte i diumenge, les màximes amb prou feines superaran els zero graus a tota la demarcació, i les mínimes a la costa i a la plana poden arribar als 7 i 8 graus sota zero. A les zones de muntanya es pot arribar a mínimes de -12 i -13 graus. El que sembla clar és que l'episodi serà molt sec, amb poques precipitacions, que si n'hi hagués serien nevades, i també poc vent. Per dilluns, a hores d'ara es preveu un lleuger augment de temperatures, si bé continuarà la fred.

Per tot plegat, la Generalitat ha activat ja la fase de prealerta del Procicat per l'onada de fred. El servei meteorològic preveu glaçades generalitzades sobretot a partir de divendres, però en funció de l'evolució del temps no es descarta fins i tot que es pugui avançar a dijous. Per això demanen que s'extremin les precaucions i que se segueixin els consells que aniran donant les autoritats.

LA XIFRA

3
dies
durarà l'onada de fred siberià, de divendres a diumenge. Però no s'ha de descartar que s'allargui a dilluns.

Risc de neu a cotes baixes avui i demà

L'onada de fred que arriba serà seca, i no es preveuen grans nevades. Només s'ha activat el risc a les comarques del sud de Barcelona i el nord de Tarragona, de manera que hi ha poques possibilitats que acabi nevant a les comarques gironines més enllà de l'alta muntanya. En el cas que a la demarcació nevés en punts poc habituals, serien quantitats de precipitació poc importants que no haurien de portar excessius problemes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.