Medi ambient

medi ambient

Lloret accepta dur la fracció orgànica a Santa Coloma

L'Ajuntament la hi portarà, com li ho reclama el Consell de la Selva, si li suposa un cost similar al d'ara

És la condició perquè la resta de la comarca traslladi el rebuig a la nova planta lloretenca

La brossa orgànica de Lloret de Mar es deixarà de portar a l'abocador de Solius i es derivarà a la planta de compostatge de Santa Coloma de Farners, en funció del preu. Portar-hi la fracció orgànica va ser la condició que el consell d'alcaldes de la Selva va posar a canvi de traslladar la brossa de rebuig –que majoritàriament ara porten també a Solius– a la nova planta de triatge de Lloret de Mar, que des de fa mesos està acabada però que no es pot posar en marxa perquè no rebria prou tones perquè fos rendible. La planta de Santa Coloma es troba en una situació semblant: no rep prou brossa per funcionar a ple rendiment. És per això que el consell d'alcaldes va apostar perquè tota la brossa es quedi a la comarca: l'orgànica, a Santa Coloma i el rebuig, a Lloret. D'aquesta manera, les dues plantes de la Selva augmentarien la seva capacitat.

“Portarem l'orgànica a Santa Coloma en funció del preu”, va assegurar ahir Romà Codina, alcalde de Lloret de Mar. Codina va explicar que mesos enrere ja s'havia arribat a un acord per portar-hi la fracció orgànica a un preu d'uns 42 euros la tona, un cost similar del que val portar-la a l'abocador de Solius. “Si el preu és aquest, no hi haurà cap problema”, va afirmar l'alcalde de Lloret, que va sentenciar: “El que no pot ser és que costi el doble.” Codina no va posar data al canvi d'emplaçament i va fixar com a prioritat “posar en marxa la nova planta de tractament”.

Lloret ajusta preus

Precisament el sobrecost és el que frena, sobretot els municipis del Baix Empordà i el Gironès, a portar la brossa en aquesta nova planta de triatge. En aquest sentit, Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), va ser ahir a Lloret de Mar, on es va reunir amb Codina. Tost va confirmar el calendari fixat el mes passat: a l'octubre es posarà en funcionament amb la brossa de tota la comarca de la Selva i, a partir de l'1 de gener, la planta funcionarà a ple rendiment amb la brossa també dels municipis del Gironès i el Baix Empordà. Això serà gràcies a un “esforç de tots plegats per ajustar números”. Gràcies a aquest ajustament, el cost de portar la brossa a Lloret serà de 60 euros la tona. “Treballem amb el compromís dels tres consells comarcals de portar els residus a Lloret, en un escenari de preus que pugui abastar els propers dos anys”, va explicar. El director de l'ARC va assegurar que l'1 de gener la planta de Lloret funcionarà al 100% de la seva capacitat –115.000 tones l'any– “si es manté el nivell d'entesa que hi ha fins ara” amb els tres consells comarcals.

Les negociacions continuaran aquest juny, quan s'espera que la Generalitat, l'Ajuntament de Lloret i els tres consells comarcals signin un protocol d'actuació per poder posar en funcionament la nova planta de triatge, un “equipament estratègic per al país”, segons paraules de Tost.

LA FRASE

Si el preu és d'uns 42 euros la tona, no hi haurà cap problema per portar l'orgànica a Santa Coloma
Romà Codina
Alcalde de Lloret de Mar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.