Salut

Alerta per un focus de ràbia que podria afectar Catalunya

El gos d'una parella, amb domicili a Montcada, es va infectar al Marroc i va atacar quatre nens i un adult a Toledo

Agricultura i Salut estudien la delimitació de zones de vacunació obligatòria

L'1 de juny, un gos de raça Pit-bull va mossegar quatre nens i un adult a Argés (Toledo). Un dels infants ferits va quedar en estat molt greu i va haver d'ingressar a la UCI. El gos va ser abatut a trets per la policia i dies després es va saber que tenia la ràbia, una malaltia de la qual no se n'havia detectat cap cas a la península des dels anys 70. Els efectes d'aquest trist episodi, lluny de limitar-se a l'àrea de Castella-la Manxa, també han tingut efectes a Catalunya, ja que el gos era propietat d'una parella amb domicili a Montcada i Reixac que l'havia portat de viatge al Marroc, un país on la ràbia és endèmica i on l'animal s'hauria contagiat. L'amo del gos va ser detingut dilluns per un delicte d'imprudència greu.

L'Estat espanyol ja ha declarat l'alerta per focus de ràbia, però des del moment en què es va conèixer la procedència de l'animal, la Generalitat va iniciar una investigació epidemiològica, ja que, segons sembla, el gos hauria passat per Catalunya després de la seva estada de quatre mesos al Marroc (d'on va tornar el dia 12 d'abril) i abans de desplaçar-se fins a Castella-la Manxa amb els seus amos. El Departament d'Agricultura i l'Agència de Salut Pública, responsables de la investigació, van immobilitzar dos gossos que convivien amb l'animal afectat, però no han comunicat encara si aquests exemplars tenen la ràbia.

Segons va informar ahir el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya a través de la seva web, s'espera que en els dies vinents les autoritats sanitàries declarin i publiquin al DOGC el nivell d'alerta 1 i la delimitació de les àrees on s'haurà de procedir a vacunar contra la ràbia de manera obligatòria els mamífers de companyia.

Tal com va avançar l'edició gironina d'aquest diari diumenge passat, les primeres accions de vigilància s'han dut a terme al Pla de l'Estany, ja que el gos infectat va passar uns dies amb la parella i dos cans més en una casa ocupada de Porqueres.

Els amos no tenen obligació de vacunar

A Catalunya ja fa anys que no és obligatori vacunar de la ràbia els animals de companyia, tot i que en altres territoris de l'Estat sí que ho és, i malgrat que, molt a prop, a l'Àfrica, la malaltia és endèmica. Els veterinaris confien que aquest focus ajudi a canviar la normativa i s'obligui a vacunar. La ràbia està causada per un virus que ataca el sistema nerviós dels mamífers i que es transmet per contacte de sang i saliva. En humans, té tractament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.