Societat

salut

La Vall d'Hebron desvincula la mort d'una dona dels ajustos

L'hospital sosté que es van invertir tots els recursos necessaris per atendre la pacient de Tossa que va morir per un aneurisma

La direcció afirma que la retallada no ha afectat l'atenció urgent

L'hospital de la Vall d'Hebron va insistir ahir que el centre va invertir “tots els recursos tècnics i humans” per atendre la pacient de Tossa de Mar que va morir el setembre passat a causa de les complicacions d'un aneurisma després de passar per quatre hospitals abans de ser operada.

En resposta a les acusacions que recull la querella presentada per la família contra el gerent i el cap de neurocirurgia de la Vall d'Hebron, el director assistencial de l'hospital, Jaume Roigé, va afirmar que “l'evolució de la pacient no va tenir res a veure amb el context econòmic actual” i va assegurar que “les retallades no han afectat l'atenció urgent”.

Roigé va subratllar que, a diferència del que s'afirma en la querella, el dia en què no es va poder intervenir Carmen Mesa “no hi havia cap sala d'operacions [d'urgències] tancada”, sinó que estaven totes ocupades amb altres casos també urgents. Per aquesta raó, la pacient va ser derivada, tal com estableix el protocol, a l'hospital Clínic, que aquell dia disposava de l'equip de guàrdia per intervenir l'hemorràgia subaracnoïdal (acumulació de sang en una part del cervell) que tenia la dona a causa de l'aneurisma. A diferència del que manté la família, Roigé també va negar que la pacient hagués tingut episodis de resagnat –una complicació greu derivada de la pròpia malaltia– mentre esperava per ser intervinguda.

Segons el relat familiar, abans d'arribar a la Vall d'Hebron, Carmen Mesa va ser atesa als hospitals de Blanes i al Josep Trueta de Girona. Van passar 65 hores fins que va ser intervinguda a l'hospital Clínic.

Reordenació de serveis

Precisament, la intervenció d'hemorràgia subaracnoïdal és una de les que el Departament de Salut va incloure l'estiu passat dins un procés de reordenació de serveis que concentra alguns procediments d'alta complexitat en un nombre reduït d'hospitals. Segons aquesta reordenació, quatre hospitals de referència (la Vall d'Hebron, Bellvitge, Germans Trias i Pujol i Clínic) fan guàrdies rotatòries per atendre aquests casos per la via urgent.

La titular del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona haurà de decidir ara si admet a tràmit la querella que, per primer cop en un cas d'aquest tipus, acusa funcionaris d'un delicte contra drets individuals de les persones.

LA XIFRA

65
hores
van transcórrer des que la pacient es va adreçar al primer hospital fins que va ser intervinguda.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.